Stichting en trust - Postgraduaat vermogens- en successieplanning

21-03-2024

Algemene info

Organisatie: Brugge Business School

Sprekers: Olivier De Keukelaere

Locatie: Brugge

Een goede vermogens- en successieplanning vereist een multidisciplinaire aanpak. Nadat we het civiel- en fiscaalrechtelijk kader bestudeerd hebben, brengen we deze principes samen met de financieel-economische aspecten in een aantal topics. In deze topics onderzoeken we een aantal klassieke vraagstukken en tools binnen de vermogens- en successieplanning.

Na deze opleiding ben je in staat het vermogen en de successieproblematiek van je klanten op een correcte manier in kaart te brengen en kan je hen adviseren omtrent een eventuele planning. Je leert de gespecialiseerde doctrine kritisch te consulteren en toe te passen.

Stichtingen en trusts behoren tot de meest tot de verbeelding sprekende entiteiten in de vermogensplanning. Bij de doorsnee Belg is de trust voornamelijk gekend als ‘trust fund’ waarover de kinderen van schatrijke Amerikanen beschikken, of als vehikel om geld te verbergen voor schuldeisers, erfgenamen of de fiscus. Ook de private stichting heeft haar reputatie niet altijd mee, mede dankzij de berichtgeving rond Fonds Pereos. Maar wat is hier in werkelijkheid van aan?

De opleiding vat aan bij het historische ontstaan van de trust om op zoek te gaan naar de oorspronkelijke bedoeling en kenmerken ervan. Daarna staan we stil bij de verschillende soorten trusts waarmee uw internationale klanten kunnen worden geconfronteerd. Vervolgens bekijken we hoe het Belgische recht hiermee omgaat, met in het bijzonder aandacht voor het IPR en de fiscale regels. Dit wordt zowel in de erfbelasting als de inkomstenbelasting (Kaaimantaks) toegepast.

In het tweede onderdeel besteden we aandacht aan ons lokale alternatief voor de trust, namelijk de Belgische private stichting. Ook hier kijken we naar de eigenschappen, het nut en de fiscale regels.

inschrijven