Successieplanning: Huwelijksvermogensrecht en samenlevingsvermogensrecht & Principes van erfrecht

06-02-2024

Algemene info

Organisatie: FHS

Sprekers: Nathalie Labeeuw Elisabeth Janssens

Locatie: Brussel

Fiscale bevoegdheidsverdeling federaal/regio's. Inleidende begrippen Vlabel en VCF, algemene antirechtsmisbruikbepaling, basisprincipes van het registratierecht: Eric Spruyt, Notaris-Vennoot Berquin Notarissen, Prof. KU Leuven en Prof. FHS

In deze inleidende les wordt een overzicht aangeboden van het algemeen wettelijk en decretaal kader van de successie- en registratierechten. Hoe zijn de bevoegdheden verdeeld tussen de federale en de gewestelijke overheden ? Wat is de impact van de overname van de dienst van de belasting door Vlabel ? Wat doet de FOD Financiën thans nog concreet en wat doet VLABEL. Er zal tevens een inzicht gegeven worden in wettelijk en administratief bronnenmateriaal van zowel de successie- als registratierechten, met aandacht voor de opbouw en de begrippen / definities gehanteerd in de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Verder zullen in de les de algemene heffingsregels van het registratierecht aan bod komen. Tot slot zullen ook de nodige inzichten aangebracht worden in de antirechtsmisbruikbepaling, zowel in het successie- als in het registratierecht.

Deel 1: Fundamentele principes in het Burgerlijk en Fiscaal Recht

  1. Huwelijksvermogenrecht, samenlevingsvermogensrecht en principes van erfrecht: Nathalie Labeeuw, Advocaat Cazimir Advocaten

Een successieplanning door gehuwden of door samenwonenden moet rekening houden met de vermogensregeling die de gehuwde of samenwonende partners in het verleden zijn overeengekomen.

Hebben gehuwde partners geopteerd voor een stelsel van scheiding van goederen? Of voor een stelsel met gemeenschappelijke goederen? Of zijn ze onderworpen aan het wettelijk huwelijksgoederenstelsel? Wat is het statuut van de goederen die ieder van hen afzonderlijk of samen bezitten? Kan een bestaand huwelijksstelsel gewijzigd worden? En hoever kunnen de partners daarin gaan?

Wat de wettelijk samenwonenden betreft, rijst de vraag welke regelingen zij in het licht van een successieplanning kunnen opnemen in een vermogensrechtelijke overeenkomst?

Tevens moet rekening gehouden worden met de erfrechtregeling die opgenomen is in het Burgerlijk Wetboek. Wie zijn de wettelijke erfgenamen? Hoe wordt het vermogen onder hen verdeeld bij afwezigheid van enige planning? Over welke rechten beschikt de langstlevende echtgenoot? Wat houdt het wettelijk vruchtgebruik in, wanneer en hoe wordt het vruchtgebruik omgezet in kapitaal? Welk zijn de rechten van de samenwonende partner, stief- en adoptiekindern? Kan je kinderen onterven? Hoe wordt de wettelijke reserve en het beschikbaar deel berekend?

inschrijven