Op 13 maart 2017 werd een zoveelste aanvulling op het standpunt van de gesplitste aankoop gepubliceerd. Het gaat om een "tolerantie" die door VLABEL wordt ingevoerd voor gesplitste aankopen tussen 1 september 2013 en 18 juni 2015.
Op 13 maart 2017 werd een zoveelste aanvulling op het standpunt van de gesplitste aankoop gepubliceerd. Het gaat om een "tolerantie" die door VLABEL wordt ingevoerd voor gesplitste aankopen tussen 1 september 2013 en 18 juni 2015.
Gesplitste aankoop: principe
Het standpunt van VLABEL met betrekking tot de gesplitste aankoop is algemeen bekend (zie hierover ons eerder artikel). Kort gesteld, zegt dit standpunt dat een gesplitste aankoop (blote eigendom/vruchtgebruik) van onroerend goed, voorafgegaan door een schenking voor de aankoop van de blote eigendom, wordt geacht een bedekte bevoordeling te zijn en dus wordt onderworpen aan de erfbelasting bij overlijden van de schenker-vruchtgebruiker, tenzij het tegenbewijs is geleverd. Dit tegenbewijs kan geleverd worden ofwel (1) door aan te tonen dat de begunstigde van de schenking vrij heeft kunnen beschikken over de gelden, ofwel (2) door de schenking voorafgaand aan de gesplitste aankoop aan de heffing van de schenkbelasting te onderwerpen.
Tot 1 september 2013 gold de regel dat schenkingen voorafgaand aan een gesplitste aankoop niet noodzakelijk onderworpen moesten worden aan schenkbelasting om erfbelasting te vermijden. Een ouder kon bijvoorbeeld via bankgift gelden aan zijn kind schenken, die daar vervolgens de blote eigendom van een onroerend goed mee kon aankopen. Zolang de ouder-schenker de risicotermijn van 3 jaar overleefde, dan was er noch schenkbelasting, noch erfbelasting verschuldigd. De voorwaarde was wel dat de kinderen eigenaar waren van die gelden op het ogenblik van de aankoop, maar die eigendom kon perfect een schenking zijn.
Voorafgaande betaling schenkbelasting of registratie
Dit standpunt van de federale administratie werd integraal overgenomen door VLABEL. Ingevolge dit standpunt zal echter steeds erfbelasting verschuldigd zijn indien de voorafgaande schenking niet werd geregistreerd en er dus geen schenkbelasting op werd betaald. Meer nog, VLABEL vereist dat een voorafgaande schenking ook voorafgaand aan de gesplitste aankoop aan de heffing van de schenkbelasting werd onderworpen of ter registratie werd aangeboden (onderhandse schenkingen of buitenlandse schenkingen). Dit standpunt werd gepubliceerd op 19 juni 2015, en was dus uiterst problematisch voor de schenkingen (gevolgd door een gesplitste aankoop) die zijn gebeurd tussen 1 september 2013 en 19 juni 2015. Deze schenkingen waren soms niet onderworpen aan schenkbelasting of niet geregistreerd voor de aankoop. Het federale standpunt stelde deze eis niet. Men kon - indien men dat wou - de situatie niet rechttrekken door te registreren. De aankoop heeft immers reeds plaatsgevonden en men kon dus niet meer voldoen aan de vereisten van voorafgaande registratie.
Tolerantie voor aankopen tussen 1 september en 18 juni 2015
Op 13 maart 2017 werd hoger vernoemd standpunt van VLABEL aangevuld met een soort administratieve tolerantie, waarbij VLABEL stelt dat het tegenbewijs voor gesplitste aankopen vanaf 1 september 2013 tot en met 18 juni 2015 kan worden geleverd door een voorafgaande schenking die aan de schenkbelasting werd onderworpen. Hier vereist VLABEL dus niet meer dat de schenking voorafgaand moet zijn onderworpen aan de schenkbelasting, zodat deze schenkingen achteraf (na de aankoopakte) nog kunnen worden geregistreerd om erfbelasting alsnog te vermijden.
Dit is een belangrijke aanvulling van het standpunt, die - gelet op de rechtszekerheid - meer dan welkom is.
Aankopen na 18 juni 2015 moeten wel nog steeds gebeuren volgens de “oude” regel in verband met de voorafgaande heffing van de schenkbelasting. Dit wil zeggen dat de schenkbelasting moet betaald zijn voor de aankoop of dat de schenking moet geregistreerd zijn voor de aankoop.