The content of this page is only available in Dutch.
Wat indien u later omwille van omstandigheden (ongeval, coma, ziekte, dementie) niet meer in staat bent om uw vermogen zelfstandig te beheren? Ook voor die situatie kunt u nu reeds maatregelen treffen en bepalen wie uw vermogen dan voor u zal beheren. Dit geeft een zeker comfort en is dan ook een onmisbaar onderdeel van uw successieplanning.
Wat indien u later omwille van omstandigheden (ongeval, coma, ziekte, dementie) niet meer in staat bent om uw vermogen zelfstandig te beheren? Ook voor die situatie kunt u nu reeds maatregelen treffen en bepalen wie uw vermogen dan voor u zal beheren. Dit geeft een zeker comfort en is dan ook een onmisbaar onderdeel van uw successieplanning.
Indien u niets heeft geregeld wordt via de vrederechter een bewindvoerder aangesteld die u bijstand zal verlenen of u zal vertegenwoordigen bij het beheer van uw vermogen. Dit noemt men de gerechtelijke bescherming.
Sinds 1 september 2014 (inwerkingtreding wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strookt met de menselijke waardigheid) kan hierop worden geanticipeerd door te opteren voor een zorgvolmacht waarin u zelf naar keuze de gewenste persoon/personen kan aanduiden die uw vermogen zal/zullen beheren zodra u hiertoe zelf niet meer in staat bent. Aangezien de tussenkomst van de vrederechter in deze gevallen niet vereist is, spreekt men over de buitengerechtelijke bescherming.
Iedere persoon die (nog) bekwaam is, kan te allen tijde een zorgvolmacht laten opmaken waarin hij een volmachthouder aanstelt om in zijn naam op te treden en zijn goederen te beheren voor het geval hij hiertoe zelf niet meer in staat zou zijn. De zorgvolmacht is niet mogelijk voor persoonsgebonden aangelegenheden, zoals bijvoorbeeld beslissingen inzake medische aangelegenheden (hiervoor kan een levenstestament worden opgemaakt).
De volmachtgever kan vrij één of meerdere volmachthouder(s) kiezen. Veelal kiest men als volmachthouder een familielid, vriend, vertrouwenspersoon, kennis… Als men kiest voor meerdere personen, is het ook aangewezen om vast te leggen hoe deze personen moeten optreden (samen, elk afzonderlijk,...).
De overeenkomst van zorgvolmacht moet duidelijk de opdracht van de volmachthouder omschrijven, die de volmachthouder moet aanvaarden. De opdracht kan zowel algemeen ( alle rechtshandelingen) als beperkt (bepaalde rechtshandelingen) zijn. Zo kan men bijvoorbeeld de volmachthouder de opdracht geven om de bankrekeningen van de volmachtgever te beheren, om zijn goederen te verkopen, om procedures verder te zetten, om schenkingen te doen…
Opdat een dergelijke zorgvolmacht zou kunnen dienen als een buitengerechtelijke bescherming, moet het gaan om:
De aanvang kan vrij worden bepaald in de volmacht. De buitengerechtelijke bescherming onder de vorm van een geregistreerde volmacht vangt in principe aan op het ogenblik waarop de volmachtgever verkeert in een toestand van wilsonbekwaamheid. Dit ogenblik wordt beoordeeld door de volmachthouder en eventueel door een onafhankelijke arts. De vrederechter hoeft niet tussen te komen.
Hoewel het niet verplicht is, kan de zorgvolmacht steeds worden aangemeld bij de vrederechter. De vrederechter kan in dat geval, maar ook ambtshalve, de uitvoering van de volmacht beoordelen. Hij kan bepalen dat de zorgvolmacht hetzij wordt uitgevoerd, hetzij dat de uitvoering geheel of gedeeltelijk niet in het belang is van de beschermde persoon. In dit laatste geval kan hij een gerechtelijke bescherming instellen.
CAZIMIR,
4 mei 2016