België is al jarenlang een aantrekkelijke bestemming voor gefortuneerde Europeanen. De laatste jaren worden ook steeds meer niet-Europeanen aangetrokken door de fiscale troeven en de centrale ligging van ons land. Wij ondersteunen die nieuwe vermogende landgenoten van begin tot eind in dit migratieproces en zijn hun aanspreekpunt voor verdere investeringen in heel Europa.
De omgekeerde beweging doet zich ook voor: vermogende families die uit België wegtrekken. Mensen emigreren om zeer uiteenlopende redenen en wij staan hen hierin bij doorheen het ganse traject. Fiscale redenen geven daarbij vaak niet noodzakelijk de doorslag. Een beter klimaat, meer vrijheid bij de verdeling van de nalatenschap en professionele uitdagingen zijn minstens even belangrijk.
Daarnaast zien we ook steeds meer Belgen die investeren in buitenlands vastgoed en die op sporadische basis in het buitenland wensen te verblijven. Niet enkel de aankoop van de (vakantie)woning, maar ook het tijdelijk verblijf in het buitenland vereist de nodige juridische aandacht.
Hebt u plannen om al dan niet permanent naar het buitenland te verhuizen? Cazimir begeleidt u doorheen het hele traject: in een eerste fase met een bewustwordingsproces. Wat houdt emigreren uit België precies in? Vervolgens kunnen we ook helpen bij de keuze van uw nieuwe bestemming en ten slotte bieden we praktisch advies bij de concrete uitvoering, in samenwerking met buitenlandse specialisten. Een complexe opdracht die gespecialiseerd teamwerk vereist.
In een eerdere nieuwsbrief spraken wij reeds over het afwijkend (en voordelig) fiscaal regime voor ‘non-doms’, of ‘non-domiciled residents’, in het Verenigd Koninkrijk (VK). Non-doms zijn inwoners van het VK met een domicilie in het buitenland. Non-doms worden niet belast op hun niet-VK inkomsten tenzij …
Lees meerCyprus... Een bestemming met heel wat mogelijkheden. Op 9 juli stemde het Cypriotisch parlement in met enkele wijzigingen van de fiscale regels die van Cyprus een aantrekkelijke emigratie bestemming maken. De belangrijkste innovatie is de invoering van een zogenaamd non-domiciled (‘non-dom’) reg…
Lees meerRecent heeft de regering beslist een nieuwe belasting in te voeren op meerwaarden op beursgenoteerde financiële producten die particuliere beleggers boeken wanneer ze die binnen de 6 maanden na aankoop opnieuw verkopen, de speculatietaks genoemd. De belasting is een unicum, zelfs voor België, in de z…
Lees meerEen verhuis naar het buitenland (ook wel “emigratie”) is meer en meer in trek. De redenen zijn verschillend. Hoewel emigratie soms wordt geassocieerd met het vermijden van belastingen, is dit in de meerderheid van de gevallen niet de belangrijkste reden. Een buitenlandse partner, buitenlandse pro…
Lees meerOp 30 september 2015 heeft men in de UK een aantal wijzigingen aangekondigd die van belang zijn voor internationale dossiers. Deze wijzigingen treden in werking op 6 april 2017. 1. Na 15 jaren verblijf in de UK (“residence”) wordt men geacht een “UK domicile” te hebben Eén en ander heeft te maken met het …
Lees meerOp 26 mei 2016 werd Griekenland veroordeeld door het Europese Hof van Justitie omdat haar nationale erfbelasting een regeling bevat die in strijd is met het vrij verkeer van kapitaal, één van de fundamentele vrijheden van de Europese Unie (C-244/15). Griekse successierechten In Griekenland geldt e…
Lees meerAndorra is een dwergstaat in de oostelijke Pyreneeën, met een oppervlakte van amper 468 km². Het land ligt vervat tussen Frankrijk en Spanje, op minder dan drie uur rijden van Toulouse en Barcelona. Hoewel Andorra lang als geïsoleerd belastingparadijs bekend stond, zorgen de recente wijzigingen er…
Lees meerMede gelet op de fiscale onzekerheid in eigen land, denken weer heel wat Belgen aan verkassen naar het buitenland. Een bestemming die vaak in overweging genomen wordt, is Zwitserland. Met een vierde plaats in de lijst van werelds meest aangename landen om te wonen, is Zwitserland zeker het…
Lees meerIn Andalusië geldt sinds 11 april 2019 een nieuwe regeling inzake de belasting van schenkingen en nalatenschappen. Spanje bestaat uit 17 afzonderlijke deelstaten die autonome fiscale bevoegdheden hebben. Zo hebben zij de bevoegdheid om individuele vrijstellingen en verminderingen toe te kennen …
Lees meer“La dolce vita” in Italië, het kan sinds 1 januari 2019 ook voor gepensioneerden zonder extreme vermogens en dit door de invoering van een nieuw fiscaal regime dat Italië aantrekkelijk moet maken als bestemming voor emigrerende buitenlanders. Reeds sinds 1 januari 2017 beschikt Italië over een belast…
Lees meerDagelijks verhuizen er Belgen naar het buitenland. Het merendeel van onze landgenoten doet dit uit economische overwegingen en viseert een job buiten België. Een dergelijke verhuis kan permanent zijn, maar is in vele gevallen ook tijdelijk. Zo krijgen wij meer en meer vragen van Belgen die een …
Lees meerSteeds meer Belgen verkassen na hun pensioen naar Portugal. Niet alleen omdat het er aangenaam wonen is, maar ook omdat hun Belgisch pensioen er niet belast wordt. Al geldt dat niet voor iedereen. "Een domiciliëring volstaat niet. Je moet echt verhuizen en duidelijk de intentie hebben niet terug …
Lees meerEen huis in Spanje of Frankrijk lijkt aantrekkelijk, maar is het ook een goede investering? ‘Wie in het buitenland wil kopen, moet zijn research goed doen. Voor een buitenlands tweede verblijf is men vaak minder goed voorbereid en wordt er sneller beslist’, zegt Wim Vermeulen van ons kantoor in De Tij…
Lees meerWie na zijn pensionering naar Portugal verhuist, wordt vanaf maart wellicht dan toch belast. Maar het land blijft voordelig voor fiscale inwijkelingen, zeker als u een eigen woning heeft. ‘Er bestaat wel een jaarlijkse belasting van 0,8 procent op landelijk vastgoed en van 0,3 tot 0,45 procent op a…
Lees meerMogelijke wijzigingen in het Portugese belastingregime voor nieuwe-residenten (het zogenoemde non-habitual residence regime (NHR)) doen al enkele weken stof opwaaien. Afgelopen week viel dan toch de uiteindelijke beslissing en stemde het Portugese parlement in met de wetswijzigingen die werden…
Lees meerDe nieuwe Spaanse regering van premier Pedro Sánchez heeft begin januari 2020 de eed afgelegd. Volgend op deze eedaflegging maakt de regering nu haar geplande wetswijzigingen voor de komende legislatuur bekend. Zo wordt onder meer een harmonisatie aangekondigd van de vrijstellingen die spelen in …
Lees meerHet Hof van Beroep van Antwerpen oordeelde op 22 oktober 2019 dat geen toepassing kon worden gemaakt van het progressievoorbehoud zoals vervat in artikel 155 WIB “in de mate dat deze maatregel verder gaat dan hetgeen gesteld wordt in artikel 23, §1 DBV”. Hiermee stelt het hof paal en perk aan de prak…
Lees meer(Internationale) VZW’s en private stichtingen zijn onderworpen aan een jaarlijks wederkerende vermogensbelasting van 0,17 procent op hun volledige vermogen. (1) Deze belasting werd in het begin van de 20ste eeuw ingevoerd om het gemis aan successierechten op te vangen ten gevolge van het invoeren v…
Lees meerWat vele expats reeds weten is dat er in de Verenigde Arabische Emiraten geen successierechten verschuldigd zijn in geval van overlijden van een inwoner. Maar daarnaast moet ook worden stilgestaan bij de civielrechtelijke gevolgen voor uw nalatenschap, meer bepaald wie heeft recht op welk deel van…
Lees meerHoud rekening met uw fiscaal inwonerschap De meerderheid van de landen gebruikt fiscaal inwonerschap als criterium om inwoners te belasten op hun wereldwijde inkomen. Indien u niet kwalificeert als fiscaal inwoner van een land, wordt u in principe enkel belast op de inkomsten die hun oorsprong…
Lees meerDe Verenigde-Staten staan erom bekend dat ze de wereldwijde inkomsten van hun onderdanen belasten, ongeacht of deze Amerikanen effectief in de Verenigde-Staten wonen. Overal ter wereld volgt de IRS haar onderdanen. Dit leidt ertoe dat u als Amerikaan gehouden bent om jaarlijks de nodige aangiftes…
Lees meerHet mooie weer of de natuur, de andere levensstijl of een nieuwe job? Wat ook de reden voor een verhuizing naar het buitenland is, voor de meesten is het geen sprong in het onbekende. ‘We krijgen vaak mensen over de vloer die al veel in Frankrijk of Spanje op vakantie zijn geweest of er al een t…
Lees meerDit weekend kon De Tijd zijn handen leggen op de officiële cijfers van de FOD Financiën inzake Belgen met vastgoed in het buitenland. Het artikel geeft aan dat ruim 175.000 Belgen vastgoed in het buitenland bezitten. Uit de cijfers blijkt dat voornamelijk Frankrijk en Spanje populair zijn bij de B…
Lees meerBezit u al jaar en dag een onroerend goed in het Verenigd Koninkrijk dat wordt aangehouden via een niet-UK structuur? Dan is onderstaande update relevant voor u. Op 1 augustus 2022 werd het “UK Overseas Entities Register” opgericht. Samen met de oprichting van dit register werd de verplichting ing…
Lees meerSpanje bestaat uit 17 afzonderlijke deelstaten die autonome fiscale bevoegdheden hebben. Zo hebben zij de bevoegdheid om individuele vrijstellingen en verminderingen toe te kennen onder meer wat de vermogensbelasting en schenkings- en successierechten betreft. De regionale overheid van Andalusië …
Lees meerEnkele weken geleden hebben wij u bericht over de positieve fiscale ontwikkelingen in Andalusië (Spanje) waar de vermogensbelasting werd afgeschaft. Deze ontwikkelingen worden vandaag alweer gecounterd door een nieuw wetsvoorstel gericht op de creatie van een Spaanse federale solidariteitsbijdrage …
Lees meerOp 29 november heeft de Italiaanse ministerraad een wetsontwerp ter goedkeuring aan het parlement voorgelegd waarvan wordt verwacht dat het voor het jaareinde zal worden goedgekeurd. Eén de bepalingen in dat wetsvoorstel treft potentieel investeerders ver buiten Italië zelf. Belastbare meerwaarde o…
Lees meerEind november hebben wij u bericht over het wetsvoorstel van 10 november 2022 waarmee de Spaanse wetgever een bijkomende jaarlijkse solidariteitsbijdrage voor belastingplichtigen met een netto vermogen boven drie miljoen euro gecreëerd heeft. De nieuwe wet werd op 28 december gepubliceerd in het …
Lees meerHet Hooggerechtshof van de Balearen heeft recent een nieuwe resolutie uitgevaardigd die een impact zou kunnen hebben op de berekening van de vermogensbelasting die verschuldigd is door niet-Spaanse inwoners. Wat hoort er onder uw Spaans vermogen We hebben er reeds meerdere keren op gewezen dat…
Lees meerNieuwe vrijstellingen in Valencia en de Balearen verlagen de successiedruk aanzienlijk! Een nieuwe regeling Spanje bestaat uit 17 afzonderlijke deelstaten die autonome fiscale bevoegdheden hebben. Zo hebben zij de bevoegdheid om individuele vrijstellingen en verminderingen toe te kennen, onder meer…
Lees meerHet einde van het Portugese NHR regime lijkt nabij Vorige week maandag kondigde de Portugese eerste minister, Antonio Costa, het einde aan van het Portugese fiscaal gunstregime voor niet-Portugezen (het “non habitual residence regime” of NHR-regime) en dit al vanaf 2024. Deze aankondiging kwam als een…
Lees meerAan welke fiscale wijzigingen kan u zich verwachten als buitenlander in Portugal? Twee weken geleden kondigde de Portugese eerste minister, Antonio Costa, het einde aan van het Portugese fiscaal gunstregime voor niet-Portugezen (het “non habitual residence regime” of NHR-regime) en dit vanaf 1 jan…
Lees meerTwee maanden geleden maakte de voormalige Portugese eerste minister, Antonio Costa, het nieuws bekend dat het Portugese fiscaal gunstregime, dat heel wat niet-Portugezen naar daar lokte, het zogenaamde “non habitual residence regime” of NHR-regime, zou eindigen vanaf 1 januari 2024. Intussen werd de …
Lees meerNa het definitieve einde van een tijdperk vanaf 1 januari 2024 van het non-habitual residence regime (NHR) in Portugal, wijzigt mogelijk ook Italië haar aantrekkelijk fiscaal regime voor werknemers, zelfstandigen en ondernemers die naar Italië verhuizen en Italiaans fiscaal inwoner wensen te w…
Lees meerWaar we in een eerder artikel reeds aankondigden dat een hervorming van het Italiaanse impatriati-regime (hierna: "het oude impatriati-regime”) op til was, introduceert Italië nu daadwerkelijk een nieuw (althans minder) voordelig belastingregime voor werknemers die naar Italië verhuizen en Ita…
Lees meerDe leefwereld van onze vermogende cliënten wordt steeds internationaler. Internationale huwelijken, kinderen die naar het buitenland verhuizen, vakantiewoningen in het zuiden, internationale business uitbreiding, jobs in het buitenland, aandelenopties verkregen in een ander land, pensioeninkomsten …
Lees meerIn het Verenigd Koninkrijk kondigt men aan met ingang van 6 april 2025 de speciale belastingstatus voor ‘niet-gedomicilieerde personen’ af te schaffen, nieuws dat als een bom inslaat! Er wordt een alternatief (zogenaamd eenvoudiger) regime geïntroduceerd, dat slechts van korte duur is. Op heden kunn…
Lees meerOp 10 maart vonden er verkiezingen plaats in Portugal, waarbij de centrumrechtse “bedrijfsvriendelijke” partijen een duidelijke meerderheid behaalden. Dit voorspelt aldus onze Portugese collega’s een verbetering van het zakelijke klimaat met meer investeerder-vriendelijke maatregelen, zoals belas…
Lees meerVorige week maakte de Spaanse premier Pedro Sánchez via een persbericht bekend dat de Spaanse regering overweegt een wetswijziging door te voeren met betrekking tot het verkrijgen van 'Golden Visa' verblijfsvergunningen. Deze maatregel wordt voorgesteld als een middel om vastgoedspeculatie tegen te …
Lees meerDe Kaaimantaks bestaat vandaag bijna tien jaar. Gedurende deze periode werd er al verschillende keren gesleuteld aan de wetgeving. Ook eind vorig jaar voerde de wetgever nog wijzigingen door. Eén van de nieuwigheden betreft de invoering van een ‘exit tax’ voor oprichters van juridische constructies die …
Lees meerCryptomunten. Het blijft een ‘hot topic’ vandaag de dag. Er gaat geen dag voorbij of er verschijnt wel weer één of ander artikel in de krant. Cryptomunten hebben een virtuele waarde, die bijna per minuut sterk kan schommelen. Herinner u bijvoorbeeld het feit dat vorige week zaterdag het weer tijd was v…
Lees meerElk land heeft zijn eigen fiscale regels inzake rijksinwonerschap, die mogelijk afwijken van de spelregels die we in België kennen. Hierna bekijken we als voorbeeld Spanje, en meer bepaald het vraagstuk vanaf precies wanneer u als Spaans rijksinwoner wordt beschouwd. De timing van uw emigratie kan …
Lees meerDe Italiaanse ministerraad van 7 augustus 2024 heeft een decreet goedgekeurd, waarbij - naast een aantal andere maatregelen - de vervangende forfaitaire belasting op inkomsten die in het buitenland zijn verdiend door natuurlijke personen die hun fiscale woonplaats naar Italië verplaatsen, wordt …
Lees meerUK non-dom regime Einde juli konden reeds verschillende aanpassingen / beperkingen van het regime nagelezen worden in een gepubliceerde beleidsnota (zie “Einde van het UK non-dom regime: belangrijke inzichten vanuit de recente beleidsnota”). De aanpassingen, zoals beschreven in het recente beg…
Lees meerIn een vorig artikel op onze website stelden we onszelf de vraag of de fiscus op vandaag, en morgen misschien de fiscale wetgever, u naar het buitenland pusht wanneer u cryptomunten heeft in uw portefeuille. Er werd toen vermeld dat we in een aantal artikelen in detail zouden ingaan op een aantal…
Lees meerItalië - Spanje - Frankrijk - Nederland zijn landen die erg in trek zijn om er te investeren in onroerend goed. Maar hoe zit dat precies in België en in het land waar het onroerend goed is gelegen? Fiscaal? Is er aangifteplicht ginder en hier? Impact op de directe belastingen? Gevolgen bij o…
Lees meerSteeds meer Belgen kopen een (vakantie)woning in het buitenland aan. De aankoop van een onroerend goed is op fiscaal vlak een zeer complex gegeven. Dat is niet alleen zo in België, maar nog meer bij een buitenlands onroerend goed. In dat geval gelden er immers niet alleen de Belgische …
Lees meerIn een eerdere nieuwsbrief spraken wij reeds over het afwijkend (en voordelig) fiscaal regime voor ‘non-doms’, of ‘non-domiciled residents’, in het Verenigd Koninkrijk (VK). Non-doms zijn inwoners van het VK met een domicilie in het buitenland. Non-doms worden niet belast op hun niet-VK inkomsten tenzij …
Lees meerCyprus... Een bestemming met heel wat mogelijkheden. Op 9 juli stemde het Cypriotisch parlement in met enkele wijzigingen van de fiscale regels die van Cyprus een aantrekkelijke emigratie bestemming maken. De belangrijkste innovatie is de invoering van een zogenaamd non-domiciled (‘non-dom’) reg…
Lees meerDe Vlaamse belastingdienst heeft een standpunt (nr. 15123) gepubliceerd inzake de bepaling van het inwonerschap voor de toepassing van de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Belang. Het begrip inwonerschap is van belang voor de toepassing van de erfbelasting. Indien u als Vlaams rijksinwoner wordt…
Lees meerRecent werd de Europese spaarrichtlijn ingetrokken en vervangen door een nieuwe richtlijn, de zogenaamde "bijstandsrichtlijn". Wat houdt deze richtlijn in? Vorig jaar werd bekendgemaakt dat een voorstel tot intrekking van de zogenaamde ‘spaarrichtlijn’ (directive 2003/48/EC) werd ingediend. Midden nov…
Lees meerBelgen zijn erom gekend dat ze niet graag praten over hun geld, niet over hun inkomsten en zo mogelijk nog minder over hun vermogen. Deze mentaliteit zat ook jarenlang verankerd in onze wetgeving, die een zeer grote anonimiteit bood met betrekking tot uw vermogen. Over de jaren heen is deze…
Lees meerOp 26 mei 2016 werd Griekenland veroordeeld door het Europese Hof van Justitie omdat haar nationale erfbelasting een regeling bevat die in strijd is met het vrij verkeer van kapitaal, één van de fundamentele vrijheden van de Europese Unie (C-244/15). Griekse successierechten In Griekenland geldt e…
Lees meerSinds aanslagjaar 2014 (inkomstenjaar 2013) moeten belastingplichtigen het bestaan van bepaalde buitenlandse (vooral niet-EU) juridische constructies melden waarvan hij/zij, zijn/haar echtgeno(o)t(e) of de kinderen waarover hij/zij het ouderlijk gezag uitoefent begunstigde (cf. infra) is. Deze…
Lees meerMede gelet op de fiscale onzekerheid in eigen land, denken weer heel wat Belgen aan verkassen naar het buitenland. Een bestemming die vaak in overweging genomen wordt, is Zwitserland. Met een vierde plaats in de lijst van werelds meest aangename landen om te wonen, is Zwitserland zeker het…
Lees meerUit de gelekte Paradise Papers blijkt dat de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering participeert in ‘Infra Asia Development Vietnam Ltd.’, een vennootschap gevestigd op de Britse Maagdeneilanden die o.a. investeert in een haven havenproject in Vietnam. Daarnaast blijkt er nog een twe…
Lees meerEen recent wetsvoorstel in Frankrijk wijzigt het gebruik van bullet kredieten als techniek om de last van de Franse vermogensbelasting te drukken. Het wetsvoorstel wordt geacht in werking te treden begin 2018. In dit opzicht kan een herfinanciering van uw Frans vastgoed voor het einde van het jaar…
Lees meerWie na zijn pensionering naar Portugal verhuist, wordt vanaf maart wellicht dan toch belast. Maar het land blijft voordelig voor fiscale inwijkelingen, zeker als u een eigen woning heeft. ‘Er bestaat wel een jaarlijkse belasting van 0,8 procent op landelijk vastgoed en van 0,3 tot 0,45 procent op a…
Lees meerMogelijke wijzigingen in het Portugese belastingregime voor nieuwe-residenten (het zogenoemde non-habitual residence regime (NHR)) doen al enkele weken stof opwaaien. Afgelopen week viel dan toch de uiteindelijke beslissing en stemde het Portugese parlement in met de wetswijzigingen die werden…
Lees meerDe nieuwe Spaanse regering van premier Pedro Sánchez heeft begin januari 2020 de eed afgelegd. Volgend op deze eedaflegging maakt de regering nu haar geplande wetswijzigingen voor de komende legislatuur bekend. Zo wordt onder meer een harmonisatie aangekondigd van de vrijstellingen die spelen in …
Lees meerOp de aankoop van vastgoed moet overal belasting betaald worden. Is het vanuit die optiek verstandig in België te kopen? Hoe zwaar belast België het bezit van een tweede verblijf in vergelijking met het buitenland? Wat als een tweede verblijf met winst wordt verkocht? Drie vragen die Wim Vermeulen g…
Lees meerInmiddels is ons land reeds drie keer veroordeeld voor de ongelijke fiscale behandeling van buitenlandse onroerende goederen. Op 1 december heeft de minister van Financiën een oplossing op de regeringstafel gelegd om komaf te maken met deze ongelijke behandeling. Wenst u te weten wat deze oplossing …
Lees meerDe Verenigde-Staten staan erom bekend dat ze de wereldwijde inkomsten van hun onderdanen belasten, ongeacht of deze Amerikanen effectief in de Verenigde-Staten wonen. Overal ter wereld volgt de IRS haar onderdanen. Dit leidt ertoe dat u als Amerikaan gehouden bent om jaarlijks de nodige aangiftes…
Lees meerHeeft u uw fiscale woonplaats op het ogenblik van uw overlijden in België, dan zijn uw erfgenamen ertoe gehouden uw volledige vermogen (met inbegrip van de in het buitenland gelegen roerende én onroerende goederen) in de aangifte van nalatenschap aan te geven. België (of het Vlaams Gewest) is im…
Lees meerEen aantal maatregelen is toch wel nodig als u verhuist naar een meer exotische (en/of fiscaal interessante) bestemming. Van zodra u niet meer onderworpen bent aan de Belgische wetgeving, waarbij alles (eventueel via de werkgever) qua opbouw van uw pensioen, medische kosten enz. wordt geregeld, zal…
Lees meerBij een emigratie rijzen er sowieso een aantal praktische vragen. U moet immers allerlei zaken regelen hier in België én ter plaatse in het woonland. Echter, ook op juridisch-fiscaal vlak kan u op voorhand al heel wat maatregelen nemen. Wilt u misschien permanent verhuizen naar uw buitenlandse v…
Lees meerHeeft uw nalatenschap internationale aspecten, zoals een kind in het buitenland, een vakantiewoning of een belegging in buitenlandse vennootschappen? Dan kan het een goed idee zijn om telkens ook de buitenlandse wetgeving ter zake te verifiëren. De taxatie van onroerend goed op het eigen …
Lees meerIn een recente ruling (V2070-21) heeft het Spaanse Directoraat-Generaal zich uitgesproken over de heffing van vermogensbelasting op Spaans vastgoed dat wordt aangehouden middels een buitenlandse vennootschap. Niet-inwoners van Spanje zijn jaarlijks Spaanse vermogensbelasting verschuldigd indien…
Lees meerGraag breken we een lans om de nodige proactiviteit aan de dag te leggen bij internationale tewerkstellingsdossiers. De wereld wordt kleiner en mensen gaan vaker aan de slag over de grens - iets dat ook de fiscus en de overheden weten. Fiscale administraties wereldwijd beschikken dan ook over veel…
Lees meerEen nieuw dubbelbelastingverdrag tussen ons land en Frankrijk werd goedgekeurd. Het is nog niet zeker wanneer dit in werking zal treden, maar wellicht zal dit niet het geval zijn voor januari 2023. Toch kan het interessant zijn om alvast na te denken over de impact ervan op uw Franse vakantiewoning…
Lees meerHet mooie weer of de natuur, de andere levensstijl of een nieuwe job? Wat ook de reden voor een verhuizing naar het buitenland is, voor de meesten is het geen sprong in het onbekende. ‘We krijgen vaak mensen over de vloer die al veel in Frankrijk of Spanje op vakantie zijn geweest of er al een t…
Lees meerWanneer Belgen naar Luxemburg verhuizen, wordt vaak beperkte aandacht besteed aan de successieplanning. Luxemburg staat er namelijk om bekend, zeker in vergelijking met België, een lage successiedruk te hebben. De tarieven in de erfbelasting lopen op van 0% tot 48% in functie van enerzijds het …
Lees meerIn de praktijk zien we steeds meer fiscale controles waarbij de Belgische fiscale administratie zich op het verdragsartikel inzake overheidsfuncties (meestal artikel 19 dubbelbelastingverdrag, hierna artikel 19 DBV), beroept om te stellen dat een inkomen belastbaar is in België. Dit standpunt …
Lees meerAlgemene controleactie op til? Wat hier en daar al gevreesd werd, lijkt een realiteit te worden: steeds meer elementen wijzen erop dat de fiscale administratie een algemene controleactie zal uitvoeren ten aanzien van belastingplichtigen die voor de inkomstenjaren 2020 en 2021 (en binnenkort kan ook…
Lees meerDe wet van 28 december 2022 tot invoering van de nieuwe Spaanse vermogensbelasting maakt reeds het voorwerp uit van een procedure voor het Spaans Grondwettelijk Hof. De wet regelt de invoering van een nieuwe, directe, persoonlijke en aanvullende belasting bovenop de bestaande vermogensbelasting. …
Lees meerIn deze nieuwe reeks lichten we aan de hand van enkele tot de verbeelding sprekende testimonials toe wat we bij Cazimir International voor u kunnen betekenen als u wilt ondernemen over de grenzen heen, bijvoorbeeld door het openen van hotels, restaurants of luxe lodges in het buitenland. Cazimir…
Lees meerOp 6 juni 2023 werd de wet tot omzetting van de Richtlijn (EU) 2019/2121 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De wettekst is hier raadpleegbaar. Deze wet houdt een gedeeltelijke omzetting in van de Richtlijn (EU) 2019/2121 van 27 november 2019 tot wijziging van Richtlijn (EU) 2017/1132 met…
Lees meerBegin 2022 kwamen wij in contact met Muriël en Piet die klaar stonden om hun leven over een totaal andere boeg te gooien. Ze planden België achterwege te laten en te verhuizen naar het zuiden van Frankrijk. De plannen waren concreet, want er was al een overeenkomst tot het kopen van een domein aan d…
Lees meerDe leefwereld van onze vermogende cliënten wordt steeds internationaler. Internationale huwelijken, kinderen die naar het buitenland verhuizen, vakantiewoningen in het zuiden, internationale business uitbreiding, jobs in het buitenland, aandelenopties verkregen in een ander land, pensioeninkomsten …
Lees meerDe voorbije jaren hebben Belgen veel geïnvesteerd in vastgoed in het buitenland. De coronaperiode heeft die tendens nog wat versterkt. In deze opleiding krijgt u een overzicht van de basisprincipes die u moet in het oog houden bij vastgoedinvesteringen in het buitenland, zowel op het vlak van …
Lees meerDe voorbije jaren hebben Belgen veel geïnvesteerd in vastgoed in het buitenland. De coronaperiode heeft die tendens nog wat versterkt. In deze opleiding krijgt u een overzicht van de basisprincipes die u moet in het oog houden bij vastgoedinvesteringen in het buitenland, zowel op het vlak van …
Lees meerIn dit seminarie wordt de complexiteit besproken van een internationale vermogens- en successieplanning. Wat zijn de gevolgen op fiscaal gebied, wat gebeurt er met de aankoop, verkoop en de successieplanning van buitenlands onroerend goed en hoe plant u uw vermogen over de grenzen heen? En wat ten…
Lees meerDe planning van een vermogensoverdracht is vaak een moeilijke puzzel die nog complexer wordt wanneer de schenker of begiftigde zich in het buitenland vestigt of wanneer het (onroerend) vermogen zich in het buitenland bevindt. Maar in hoeverre blijven de klassieke principes en technieken van…
Lees meerUit de dagelijkse praktijk blijkt duidelijk dat onze landgenoten, hun familie en hun vermogen steeds internationaler worden. De ene start zijn internationale avonturen met de aankoop van een buitenlandse vakantiewoning, de andere overweegt zelfs België definitief te verlaten. Maar ook bepaalde …
Lees meerItalië - Spanje - Frankrijk - Nederland zijn landen die erg in trek zijn om er te investeren in onroerend goed. Maar hoe zit dat precies in België en in het land waar het onroerend goed is gelegen? Fiscaal? Is er aangifteplicht ginder en hier? Impact op de directe belastingen? Gevolgen bij o…
Lees meerToelichting van de internationale aspecten die relevant zijn bij successieplanning. Wanneer is er sprake van een internationaal element? Wanneer kan u zich als Belgische notaris bevoegd verklaren om te handelen in het kader van een internationaal huwelijk of nalatenschap? Hoe bepaalt u het…
Lees meerVoor een forfaitaire prijs van 390 euro stelt u uw eigen webinarpakket samen met 3 topics naar keuze, die u uiteraard kunt aanvullen met één of meerdere topics tegen een degressief tarief.
Lees meerOp 2 oktober 2015 heeft het Franse Hof van Cassatie zich uitgesproken over de belastbaarheid van een Monegaskische SCI met Frans onroerend goed. In het raam van behoud van controle en successieplanning wordt Frans onroerend goed regelmatig aangekocht via een SCI. Een SCI is een burgerlijke…
Lees meerCyprus... Een bestemming met heel wat mogelijkheden. Op 9 juli stemde het Cypriotisch parlement in met enkele wijzigingen van de fiscale regels die van Cyprus een aantrekkelijke emigratie bestemming maken. De belangrijkste innovatie is de invoering van een zogenaamd non-domiciled (‘non-dom’) reg…
Lees meerArtikel 2.7.5.0.4. VCF (oud art. 17 W.Succ.) voorziet in een verrekening van de erfbelasting die in het buitenland wordt betaald op de vererving van een onroerend goed. Deze verrekening is beperkt tot erfbelasting op onroerende goederen. Erfbelasting die wordt betaald in het buitenland op de…
Lees meerDe Vlaamse belastingdienst heeft een standpunt (nr. 15123) gepubliceerd inzake de bepaling van het inwonerschap voor de toepassing van de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Belang. Het begrip inwonerschap is van belang voor de toepassing van de erfbelasting. Indien u als Vlaams rijksinwoner wordt…
Lees meerEen verhuis naar het buitenland (ook wel “emigratie”) is meer en meer in trek. De redenen zijn verschillend. Hoewel emigratie soms wordt geassocieerd met het vermijden van belastingen, is dit in de meerderheid van de gevallen niet de belangrijkste reden. Een buitenlandse partner, buitenlandse pro…
Lees meerOp 30 september 2015 heeft men in de UK een aantal wijzigingen aangekondigd die van belang zijn voor internationale dossiers. Deze wijzigingen treden in werking op 6 april 2017. 1. Na 15 jaren verblijf in de UK (“residence”) wordt men geacht een “UK domicile” te hebben Eén en ander heeft te maken met het …
Lees meerDe wereld is onophoudelijk in beweging, en daarmee ook de fiscaliteit met betrekking tot uw buitenlandse vakantiewoning. Hierbij geven wij een kort overzicht van enkele recente wijzigingen. Meerwaardebelasting Frankrijk - In een vorige nieuwsbrief maakten wij reeds melding van de Franse belasting…
Lees meerDe fiscale administratie heeft een nieuwe circulaire gepubliceerd waarin het begrip ‘huurwaarde’ voor niet verhuurde onroerende goederen die in het buitenland zijn gelegen verder wordt uitgewerkt. Het betreft een reactie op de rechtspraak van het Europees Hof waarbij België veroordeeld werd voor de vers…
Lees meerIn een Voorafgaande Beslissing van 27 juni 2016 (nr. 16025) heeft de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) zich uitgesproken over de fiscale behandeling van een uitkering uit een Liechtensteinse Stiftung. Uitkering uit trust: VLABEL volgt federaal standpunt In de praktijk werd al enige tijd uitgekeken…
Lees meerDe fiscale administratie heeft onlangs een nieuwe circulaire gepubliceerd waarin het begrip ‘huurwaarde’ voor niet verhuurde onroerende goederen die in het buitenland zijn gelegen verder wordt uitgewerkt. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft onlangs in de Kamer bijkomende uitleg gege…
Lees meerComunidad Valenciana heeft aangekondigd enkele wijzigingen door te voeren in de schenk- en erfbelasting vanaf 2017. Deze wijzigingen kunnen een impact hebben voor Belgen die er een buitenverblijf hebben. Wij lichten de wijzigingen voor u toe. Spaans belastingsysteem Spanje is opgedeeld in…
Lees meerVastgoed in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit De Britse regering heeft na een consultatieronde in augustus haar intentie bevestigd om vanaf 6 april 2017 wijzigingen door te voeren aan de Britse vastgoedfiscaliteit. Vanaf die datum zal Brits vastgoed worden onderworpen aan Britse erfbelasting,…
Lees meerU heeft uw Franse villa gekocht met een Belgische vennootschap? Denk dan ook alsjeblieft aan alle Franse fiscale aspecten…. In de praktijk blijkt dat dit immers dikwijls gewoon vergeten wordt. Eén van deze aspecten is de zogenaamde ‘taxe de 3%’. Wat is deze taxe de 3%? Om te beletten dat aandee…
Lees meerIndien uw Frans vermogen (roerende en/of onroerend) per 1 januari een bepaalde drempel overschrijdt, dan bent u onderworpen aan de ISF, de Franse vermogensbelasting. Natuurlijke personen van wie het roerend en onroerend vermogen, dat zich in Frankrijk bevindt, op 1 januari van het belastbare…
Lees meerAndorra is een dwergstaat in de oostelijke Pyreneeën, met een oppervlakte van amper 468 km². Het land ligt vervat tussen Frankrijk en Spanje, op minder dan drie uur rijden van Toulouse en Barcelona. Hoewel Andorra lang als geïsoleerd belastingparadijs bekend stond, zorgen de recente wijzigingen er…
Lees meerWat en waarom? SCI staat voor ‘Société Civile Immobilière’. Dit is een Franse burgerlijke vennootschap die voornamelijk wordt gebruikt voor het verwerven en behouden van onroerende goederen in Frankrijk. Een SCI wordt o.a. gebruikt in het kader van vermogensplanning als controlevehikel, zoals bij ons ee…
Lees meerMede gelet op de fiscale onzekerheid in eigen land, denken weer heel wat Belgen aan verkassen naar het buitenland. Een bestemming die vaak in overweging genomen wordt, is Zwitserland. Met een vierde plaats in de lijst van werelds meest aangename landen om te wonen, is Zwitserland zeker het…
Lees meerDe DBV heeft recent 14 nieuwe rulings gepubliceerd met betrekking tot de kaaimantaks. De rulings bieden niet alleen inzage in de interpretatie van de dienst in enkele knelpunten in de toepassing van de kaaimantaks, maar maken duidelijk dat de kaaimantaks ook in het voordeel van de…
Lees meerHet Spaanse Grondwettelijk Hof ('Tribunal Constitucional') heeft in een arrest van 16 februari 2017 geoordeeld dat de 'Plusvalía Municipal' niet langer kan worden geheven bij een verkoop aan minderwaarde. Het arrest heeft ook gevolgen voor Belgen die vastgoed in Spanje hebben verkocht met verlies. …
Lees meerMogelijk heeft u in de gespecialiseerde pers reeds vernomen dat het Hof van Cassatie op 16 juni 2017 een arrest heeft geveld over de dubbele belasting over Franse dividenden toegekend aan Belgische rijksinwoners. Voor het eerst sinds 1988 trekt de belastingplichtige aan het langste eind! …
Lees meerHet inkomen van een buitenlands onroerend goed moet in de aangifte personenbelasting opgenomen worden. Dit inkomen is in principe enkel belastbaar in het buitenland, maar het wordt wel in aanmerking genomen om het progressieve tarief te bepalen dat van toepassing is op de overige in België …
Lees meerIn een recent arrest oordeelde het Hof van Beroep van Luik dat het verschil in behandeling tussen onroerend goed dat wordt verhuurd voor residentieel gebruik naargelang het in België dan wel in de EU gelegen is, ongeoorloofd is. Dit was enigszins te verwachten, nadat België al eerder door het Hof v…
Lees meerIn De Standaard van 7 oktober geeft Rosanne Van Gael een woordje uitleg bij het akkoord van de fiscus omtrent de belasting op tweede verblijven.
Lees meerIn een arrest van 14 september 2017 (C‑646/15 “Panayi”) heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie zich opnieuw uitgesproken over de belemmering van het vrij verkeer gevormd door een exitheffing in een lidstaat. Op zich niets nieuws, ware het niet dat het deze keer niet ging om een venno…
Lees meerUit de gelekte Paradise Papers blijkt dat de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering participeert in ‘Infra Asia Development Vietnam Ltd.’, een vennootschap gevestigd op de Britse Maagdeneilanden die o.a. investeert in een haven havenproject in Vietnam. Daarnaast blijkt er nog een twe…
Lees meerEen recent wetsvoorstel in Frankrijk wijzigt het gebruik van bullet kredieten als techniek om de last van de Franse vermogensbelasting te drukken. Het wetsvoorstel wordt geacht in werking te treden begin 2018. In dit opzicht kan een herfinanciering van uw Frans vastgoed voor het einde van het jaar…
Lees meerHet inkomen van een buitenlands onroerend goed moet in de aangifte personenbelasting opgenomen worden. Dit inkomen is in principe enkel belastbaar in het buitenland, maar het wordt wel in aanmerking genomen om het progressieve tarief te bepalen dat van toepassing is op de overige in België …
Lees meerIn eerdere publicaties maakten wij reeds melding van de Franse belasting op inkomsten gerealiseerd door buitenlanders op Frans onroerend goed. Zo was op meerwaarden en huurinkomsten een combinatie van belasting (19%) en sociale bijdragen (15,5%) verschuldigd, met een gecumuleerd tarief tot 34,5%. …
Lees meerIn Andalusië geldt sinds 11 april 2019 een nieuwe regeling inzake de belasting van schenkingen en nalatenschappen. Spanje bestaat uit 17 afzonderlijke deelstaten die autonome fiscale bevoegdheden hebben. Zo hebben zij de bevoegdheid om individuele vrijstellingen en verminderingen toe te kennen …
Lees meer“La dolce vita” in Italië, het kan sinds 1 januari 2019 ook voor gepensioneerden zonder extreme vermogens en dit door de invoering van een nieuw fiscaal regime dat Italië aantrekkelijk moet maken als bestemming voor emigrerende buitenlanders. Reeds sinds 1 januari 2017 beschikt Italië over een belast…
Lees meerDagelijks verhuizen er Belgen naar het buitenland. Het merendeel van onze landgenoten doet dit uit economische overwegingen en viseert een job buiten België. Een dergelijke verhuis kan permanent zijn, maar is in vele gevallen ook tijdelijk. Zo krijgen wij meer en meer vragen van Belgen die een …
Lees meerEen huis in Spanje of Frankrijk lijkt aantrekkelijk, maar is het ook een goede investering? ‘Wie in het buitenland wil kopen, moet zijn research goed doen. Voor een buitenlands tweede verblijf is men vaak minder goed voorbereid en wordt er sneller beslist’, zegt Wim Vermeulen van ons kantoor in De Tij…
Lees meerHet Hof van Beroep van Antwerpen oordeelde op 22 oktober 2019 dat geen toepassing kon worden gemaakt van het progressievoorbehoud zoals vervat in artikel 155 WIB “in de mate dat deze maatregel verder gaat dan hetgeen gesteld wordt in artikel 23, §1 DBV”. Hiermee stelt het hof paal en perk aan de prak…
Lees meer(Internationale) VZW’s en private stichtingen zijn onderworpen aan een jaarlijks wederkerende vermogensbelasting van 0,17 procent op hun volledige vermogen. (1) Deze belasting werd in het begin van de 20ste eeuw ingevoerd om het gemis aan successierechten op te vangen ten gevolge van het invoeren v…
Lees meerIn Europa moet een onderscheid worden gemaakt tussen mensen die als gepensioneerde verhuizen en mensen die naar het buitenland gaan om te werken. ‘Als gepensioneerde blijft u ook na de verhuizing ten laste van de Belgische sociale zekerheid. U kunt dan vanuit pakweg Portugal terugkomen naar België om…
Lees meerU bent als eigenaar van een tweede verblijf niet verplicht akkoord te gaan met de belasting die de gemeente u oplegt. U kunt een bezwaarschrift tegen die belasting indienen. Een bezwaarschrift is weinig meer dan een aangetekende brief gericht aan de gemeente waarin u bezwaar aantekent tegen de…
Lees meerMet een lening voor een tweede verblijf in het buitenland kunt u vermogensbelasting vermijden en uw successieplanning optimaliseren. En uiteraard is er het fiscale voordeel. ‘Geld lenen kost ook geld’, zo luidt de waarschuwing. Maar soms kan het voordeliger zijn te lenen. ‘Bij de aankoop van een tweed…
Lees meerWenst u in de nabije toekomst nog Nederlands vastgoed te schenken aan uw kinderen? Dan is het aangeraden om snel te handelen! Vanaf 1 januari 2021 wijzigen namelijk de tarieven voor de overdrachtsbelasting. Bij de overdracht van een in Nederland gelegen onroerend goed is overdrachtsbelasting…
Lees meerWaarover gaat het? Een Belgisch inwoner die een dividend ontvangt van een Belgische vennootschap, betaalt daarop in principe 30 % roerende voorheffing. Een Belgisch inwoner die daarentegen een dividend ontvangt van een Franse vennootschap, betaalt daarop, op grond van het Belgisch-Frans…
Lees meerIn ons nieuwsbericht van 11 februari zetten wij reeds de belangrijkste aandachtspunten van het wetsontwerp over het nieuwe belastingregime voor buitenlands vastgoed op een rij. Diezelfde dag nog werd dit wetsontwerp goedgekeurd door de Kamer. De wet zal allicht deze maand nog gepubliceerd worden in…
Lees meerIn het Belgisch recht worden er al tal van maatregelen genomen ten aanzien van rechtsgebieden met een laag nominaal of effectief belastingtarief, zogenaamde ‘belastingparadijzen’. De Europese Raad van Economische en Financiële zaken (‘ECOFIN’) stelt daarnaast zelf ook een lijst van belastin…
Lees meerU bent woonachtig in België. U bent tevens bedrijfsleider van een buitenlandse vennootschap. Waar is uw bedrijfsleidersbezoldiging dan belastbaar? In België of in het buitenland? En is dat buitenland dan het land waarin de maatschappelijke zetel ligt van de vennootschap waarvan u bedrijfsleider b…
Lees meerHoud rekening met uw fiscaal inwonerschap De meerderheid van de landen gebruikt fiscaal inwonerschap als criterium om inwoners te belasten op hun wereldwijde inkomen. Indien u niet kwalificeert als fiscaal inwoner van een land, wordt u in principe enkel belast op de inkomsten die hun oorsprong…
Lees meerOverweegt u vastgoed aan te kopen in Andalusië, dan is 2021 een goed moment om de stap te zetten! De autonome regio Andalusië heeft de verschuldigde overdrachtsbelasting bij de aankoop van een aldaar gelegen onroerend goed tijdelijk verlaagd tot een vast tarief van 7% waar deze vroeger 8-10% b…
Lees meerThe war for talent is real. Bedrijven zijn steeds op zoek naar goede medewerkers en manieren om deze goede werkkrachten aan boord te houden. Goede werkkrachten belonen, motiveren en binden aan de onderneming is belangrijker dan ooit, ook binnen de context van de familiale ondernemingen, waar ook…
Lees meerHeeft u dit jaar een buitenlands onroerend goed aangekocht? Vergeet dan niet dat u dit spontaan moet melden aan de fiscus binnen vier maanden na de aankoop. Bovendien loopt eind deze maand ook de afwijkende aangiftetermijn af voor een belastingplichtige die een buitenlands onroerend goed heeft…
Lees meerIn een vorig artikel zetten wij voor u een aantal praktische aspecten van de nieuwe aangifte van buitenlands vastgoed op een rijtje. Dit naar aanleiding van het aangifteformulier dat de fiscus vorige week massaal verzonden heeft aan al wie in vorige aangiftes in de personenbelasting (of…
Lees meerDit artikel is relevant voor alle werknemers en voor alle bestuurders van een vennootschap belast met de dagelijkse werkzaamheden van leidinggevende of technische aard, die hun gewoonlijk internationale tewerkstellingspatroon hebben aangepast in navolging van de corona-maatregelen. Als gevolg van…
Lees meerZoals reeds uitgebreid toegelicht in ons vorig artikel, heeft het Grondwettelijk Hof op 3 juni 2021 geoordeeld dat de verschillende behandeling tussen buitenlandse roerende goederen en buitenlandse onroerende goederen in de erfbelasting ongrondwettig is. Belangrijk om hierbij in het achterhoofd te…
Lees meerIn juni 2021 kondigden we al aan dat de aangifte buitenlands vastgoed van start ging. Dit naar aanleiding van het aangifteformulier dat de fiscus rond die periode massaal verzonden heeft aan al wie in vorige aangiftes in de personenbelasting melding maakte van zijn buitenlandse onroerende goederen.…
Lees meerOp 18 augustus 2021 (1) heeft de Vlaamse Belastingdienst haar nieuwe standpunt (nr. 21042) (zie ook dit artikel) over de toepassing van de belastingvermindering voor in het buitenland betaalde erfbelasting op buitenlandse roerende goederen aangevuld met een tweede deel (punt B). In dit luik…
Lees meerEen aantal maatregelen is toch wel nodig als u verhuist naar een meer exotische (en/of fiscaal interessante) bestemming. Van zodra u niet meer onderworpen bent aan de Belgische wetgeving, waarbij alles (eventueel via de werkgever) qua opbouw van uw pensioen, medische kosten enz. wordt geregeld, zal…
Lees meerBij een emigratie rijzen er sowieso een aantal praktische vragen. U moet immers allerlei zaken regelen hier in België én ter plaatse in het woonland. Echter, ook op juridisch-fiscaal vlak kan u op voorhand al heel wat maatregelen nemen. Wilt u misschien permanent verhuizen naar uw buitenlandse v…
Lees meerHeeft uw nalatenschap internationale aspecten, zoals een kind in het buitenland, een vakantiewoning of een belegging in buitenlandse vennootschappen? Dan kan het een goed idee zijn om telkens ook de buitenlandse wetgeving ter zake te verifiëren. De taxatie van onroerend goed op het eigen …
Lees meerNa vele jaren onderhandelen zijn de Belgische en Franse overheden op 9 november jl. toch tot een akkoord gekomen. Eens alle parlementen de tekst geratificeerd hebben, zal het nieuwe dubbelbelastingverdrag tussen België en Frankrijk in principe in werking treden. Dit zal allicht ten vroegste op 1 …
Lees meerIn een recente ruling (V2070-21) heeft het Spaanse Directoraat-Generaal zich uitgesproken over de heffing van vermogensbelasting op Spaans vastgoed dat wordt aangehouden middels een buitenlandse vennootschap. Niet-inwoners van Spanje zijn jaarlijks Spaanse vermogensbelasting verschuldigd indien…
Lees meerGraag breken we een lans om de nodige proactiviteit aan de dag te leggen bij internationale tewerkstellingsdossiers. De wereld wordt kleiner en mensen gaan vaker aan de slag over de grens - iets dat ook de fiscus en de overheden weten. Fiscale administraties wereldwijd beschikken dan ook over veel…
Lees meerTot op vandaag is Hong Kong voor veel Belgische ondernemingen de toegangspoort bij uitstek tot de Chinese en bij uitbreiding de gehele Aziatische markt. Omgekeerd blijft Hong Kong ook voor Chinese ondernemingen het belangrijkste zakencentrum voor internationale investeringen. De Europese Raad…
Lees meerThe currently applicable double tax treaty between France and Belgium was concluded in 1964 and amended many times until 2009. After several years of negotiations, Belgium and France finally signed a new double tax treaty (hereafter, the new Treaty). The treaty of 1964 remains applicable until the…
Lees meerOnze reeks rond aandelen(optie)plannen ging tot nu toe steeds uit van een volledig Belgische context. In de praktijk stellen we echter vast dat aandelenopties en/of gratis aandelen [vaak toegekend onder vorm van l ‘restricted stock units’ of ‘RSU’s’]frequent in het raam van een internationale tewerkste…
Lees meerBelgen met buitenlands vastgoed zijn in de meeste gevallen (minstens in theorie) enkel belastingen verschuldigd in het land waar het vastgoed gelegen is. België heeft immers verdragen afgesloten met een heel aantal landen om te bepalen welk land bevoegd is om belastingen te heffen en dit per …
Lees meerThe currently applicable double tax treaty between France and Belgium was concluded in 1964 and has been amended many times until 2009. After several years of negotiations, Belgium and France finally signed a new double tax treaty (hereafter, the “new Treaty”). The 1964 Treaty remains applicable unt…
Lees meerEen nieuw dubbelbelastingverdrag tussen ons land en Frankrijk werd goedgekeurd. Het is nog niet zeker wanneer dit in werking zal treden, maar wellicht zal dit niet het geval zijn voor januari 2023. Toch kan het interessant zijn om alvast na te denken over de impact ervan op uw Franse vakantiewoning…
Lees meerDe “hips-don’t lie”-zangeres kocht in 2013 samen met haar toenmalige echtgenoot en topvoetballer, Gerard Piqué, een woning in Barcelona, maar tegelijk woonde ze tussen 2012 en 2014 in de Bahama’s en stelt ze slechts sporadisch in Spanje aanwezig te zijn geweest voor vakanties. De Spaanse fiscus gaat hie…
Lees meerDit weekend kon De Tijd zijn handen leggen op de officiële cijfers van de FOD Financiën inzake Belgen met vastgoed in het buitenland. Het artikel geeft aan dat ruim 175.000 Belgen vastgoed in het buitenland bezitten. Uit de cijfers blijkt dat voornamelijk Frankrijk en Spanje populair zijn bij de B…
Lees meerVorige week bespraken we dat Frankrijk, Spanje en Italië de populairste landen zijn bij Belgen om vastgoed in het buitenland aan te kopen en wat de fiscale aandachtspunten zijn bij dergelijke aankoop. In de praktijk zien we echter dat sommige eigenaars van een tweede woning er op termijn voor …
Lees meerWanneer Belgen naar Luxemburg verhuizen, wordt vaak beperkte aandacht besteed aan de successieplanning. Luxemburg staat er namelijk om bekend, zeker in vergelijking met België, een lage successiedruk te hebben. De tarieven in de erfbelasting lopen op van 0% tot 48% in functie van enerzijds het …
Lees meerBezit u al jaar en dag een onroerend goed in het Verenigd Koninkrijk dat wordt aangehouden via een niet-UK structuur? Dan is onderstaande update relevant voor u. Op 1 augustus 2022 werd het “UK Overseas Entities Register” opgericht. Samen met de oprichting van dit register werd de verplichting ing…
Lees meerSpanje bestaat uit 17 afzonderlijke deelstaten die autonome fiscale bevoegdheden hebben. Zo hebben zij de bevoegdheid om individuele vrijstellingen en verminderingen toe te kennen onder meer wat de vermogensbelasting en schenkings- en successierechten betreft. De regionale overheid van Andalusië …
Lees meerEnkele weken geleden hebben wij u bericht over de positieve fiscale ontwikkelingen in Andalusië (Spanje) waar de vermogensbelasting werd afgeschaft. Deze ontwikkelingen worden vandaag alweer gecounterd door een nieuw wetsvoorstel gericht op de creatie van een Spaanse federale solidariteitsbijdrage …
Lees meerOp 29 november heeft de Italiaanse ministerraad een wetsontwerp ter goedkeuring aan het parlement voorgelegd waarvan wordt verwacht dat het voor het jaareinde zal worden goedgekeurd. Eén de bepalingen in dat wetsvoorstel treft potentieel investeerders ver buiten Italië zelf. Belastbare meerwaarde o…
Lees meerEind november hebben wij u bericht over het wetsvoorstel van 10 november 2022 waarmee de Spaanse wetgever een bijkomende jaarlijkse solidariteitsbijdrage voor belastingplichtigen met een netto vermogen boven drie miljoen euro gecreëerd heeft. De nieuwe wet werd op 28 december gepubliceerd in het …
Lees meerNiet-inwoners die in het Verenigd Koninkrijk - al dan niet via een vennootschap - residentieel vastgoed bezitten, komen met een indrukwekkend aantal belastingen en heffingen in aanraking. In deze bijdrage zetten we voor u de belangrijkste belastingen op een rij en staan we stil bij de de meest voor…
Lees meerIn de praktijk zien we steeds meer fiscale controles waarbij de Belgische fiscale administratie zich op het verdragsartikel inzake overheidsfuncties (meestal artikel 19 dubbelbelastingverdrag, hierna artikel 19 DBV), beroept om te stellen dat een inkomen belastbaar is in België. Dit standpunt …
Lees meerIn eerdere bijdragen hebben we reeds aangekondigd dat men in Spanje op federaal niveau een ‘solidariteitsbijdrage’ heeft ingevoerd ter aanvulling van de reeds bestaande regionale vermogensbelasting. Deze heeft niet alleen gevolgen voor Spaanse inwoners. Ook Belgen die (on)rechtstreeks Spaanse ver…
Lees meerWat voorafging: geen wetgeving? Geen taxatie! De Portugese personenbelasting werkt met een numerus clausussysteem. Er bestaan in Portugal zes categorieën van inkomsten, ieder met hun specifieke fiscale regels. Het gaat over: 1) inkomsten uit arbeid; 2) ondernemingswinsten; 3) …
Lees meerAlgemene controleactie op til? Wat hier en daar al gevreesd werd, lijkt een realiteit te worden: steeds meer elementen wijzen erop dat de fiscale administratie een algemene controleactie zal uitvoeren ten aanzien van belastingplichtigen die voor de inkomstenjaren 2020 en 2021 (en binnenkort kan ook…
Lees meerDe wet van 28 december 2022 tot invoering van de nieuwe Spaanse vermogensbelasting maakt reeds het voorwerp uit van een procedure voor het Spaans Grondwettelijk Hof. De wet regelt de invoering van een nieuwe, directe, persoonlijke en aanvullende belasting bovenop de bestaande vermogensbelasting. …
Lees meerBezit u een tweede verblijf in Frankrijk? Vergeet dan niet om vòòr 30 juni 2023 de nodige meldingen te doen bij de Franse belastingdienst. Elke eigenaar van een Frans onroerend goed is zich bewust van de taxe d’habitation, een lokale vastgoedbelasting die verschuldigd is door de gebruiker van het pan…
Lees meerSpaans vastgoed in een Belgische (niet-Spaanse) vennootschap? Dan bent u als aandeelhouder mogelijk Spaanse vermogensbelasting verschuldigd vanaf 2023. We hebben er reeds al vaker op gewezen dat niet-inwoners van Spanje jaarlijks Spaanse vermogensbelasting verschuldigd zijn indien hun Spaans…
Lees meerIn deze nieuwe reeks lichten we aan de hand van enkele tot de verbeelding sprekende testimonials toe wat we bij Cazimir International voor u kunnen betekenen als u wilt ondernemen over de grenzen heen, bijvoorbeeld door het openen van hotels, restaurants of luxe lodges in het buitenland. Cazimir…
Lees meerHet Hooggerechtshof van de Balearen heeft recent een nieuwe resolutie uitgevaardigd die een impact zou kunnen hebben op de berekening van de vermogensbelasting die verschuldigd is door niet-Spaanse inwoners. Wat hoort er onder uw Spaans vermogen We hebben er reeds meerdere keren op gewezen dat…
Lees meerNieuwe vrijstellingen in Valencia en de Balearen verlagen de successiedruk aanzienlijk! Een nieuwe regeling Spanje bestaat uit 17 afzonderlijke deelstaten die autonome fiscale bevoegdheden hebben. Zo hebben zij de bevoegdheid om individuele vrijstellingen en verminderingen toe te kennen, onder meer…
Lees meerBegin 2022 kwamen wij in contact met Muriël en Piet die klaar stonden om hun leven over een totaal andere boeg te gooien. Ze planden België achterwege te laten en te verhuizen naar het zuiden van Frankrijk. De plannen waren concreet, want er was al een overeenkomst tot het kopen van een domein aan d…
Lees meerIntroductie van het Belgisch kadastraal inkomen (KI) voor buitenlands vastgoed Ons land is in het verleden door het Hof van Justitie bij herhaling op de vingers getikt voor de manier waarop het inkomsten uit in het buitenland gelegen onroerende goederen aan de personenbelasting onderwerpt. Die…
Lees meerHet einde van het Portugese NHR regime lijkt nabij Vorige week maandag kondigde de Portugese eerste minister, Antonio Costa, het einde aan van het Portugese fiscaal gunstregime voor niet-Portugezen (het “non habitual residence regime” of NHR-regime) en dit al vanaf 2024. Deze aankondiging kwam als een…
Lees meerAan welke fiscale wijzigingen kan u zich verwachten als buitenlander in Portugal? Twee weken geleden kondigde de Portugese eerste minister, Antonio Costa, het einde aan van het Portugese fiscaal gunstregime voor niet-Portugezen (het “non habitual residence regime” of NHR-regime) en dit vanaf 1 jan…
Lees meerOp 22 november 2023 heeft het parlement van de Spaanse regio Valencia een wet aangenomen die de erf- en schenkbelasting drastisch verlaagt. Echtgenoten, samenwonende partners geregistreerd in de “Registro de Parejas de Hecho”, (klein)kinderen en ouders genieten een belastingvermindering van 99%. In het…
Lees meerTwee maanden geleden maakte de voormalige Portugese eerste minister, Antonio Costa, het nieuws bekend dat het Portugese fiscaal gunstregime, dat heel wat niet-Portugezen naar daar lokte, het zogenaamde “non habitual residence regime” of NHR-regime, zou eindigen vanaf 1 januari 2024. Intussen werd de …
Lees meerNa het definitieve einde van een tijdperk vanaf 1 januari 2024 van het non-habitual residence regime (NHR) in Portugal, wijzigt mogelijk ook Italië haar aantrekkelijk fiscaal regime voor werknemers, zelfstandigen en ondernemers die naar Italië verhuizen en Italiaans fiscaal inwoner wensen te w…
Lees meerIn eerdere bijdragen hebben we reeds aangekondigd dat men op 28 november 2023 in Spanje op federaal niveau een ‘solidariteitsbijdrage’ heeft ingevoerd ter aanvulling van de reeds bestaande regionale vermogensbelasting. Deze belasting treft belastingplichtigen met een (Spaans) vermogen van meer dan dri…
Lees meerWaar we in een eerder artikel reeds aankondigden dat een hervorming van het Italiaanse impatriati-regime (hierna: "het oude impatriati-regime”) op til was, introduceert Italië nu daadwerkelijk een nieuw (althans minder) voordelig belastingregime voor werknemers die naar Italië verhuizen en Ita…
Lees meerWat heeft het Italiaanse Hooggerechtshof beslist? Op 18 december 2023 heeft het Italiaanse Hooggerechtshof (Corte Suprema di Cassazione) een uitspraak gedaan over de toepassing van het dubbelbelastingverdrag dat werd gesloten tussen Italië en de Verenigde Arabische Emiraten (DBV Italië - VAE). Het I…
Lees meerDe leefwereld van onze vermogende cliënten wordt steeds internationaler. Internationale huwelijken, kinderen die naar het buitenland verhuizen, vakantiewoningen in het zuiden, internationale business uitbreiding, jobs in het buitenland, aandelenopties verkregen in een ander land, pensioeninkomsten …
Lees meerOp 1 januari 2024 trad de Franse financieringswet in werking, waarbij significante veranderingen werden doorgevoerd met betrekking tot de Impôt sur la Fortune Immobilière (IFI) voor natuurlijke personen die Frans vastgoed aanhouden via een vennootschap. Deze wijzigingen omvatten aanpassingen in de b…
Lees meerIn het Verenigd Koninkrijk kondigt men aan met ingang van 6 april 2025 de speciale belastingstatus voor ‘niet-gedomicilieerde personen’ af te schaffen, nieuws dat als een bom inslaat! Er wordt een alternatief (zogenaamd eenvoudiger) regime geïntroduceerd, dat slechts van korte duur is. Op heden kunn…
Lees meerIS MIJN SCI PLOTS EEN JURIDISCHE CONSTRUCTIE? De programmawet van 22 december 2023 wijzigt op diverse punten de zogenaamde ‘kaaimantaks’. Nu de wet sinds 1 januari in werking is getreden, dienen de eventuele verschuivingen en implicaties die deze wetswijziging met zich meebrengt voor de Franse tra…
Lees meerOp 10 maart vonden er verkiezingen plaats in Portugal, waarbij de centrumrechtse “bedrijfsvriendelijke” partijen een duidelijke meerderheid behaalden. Dit voorspelt aldus onze Portugese collega’s een verbetering van het zakelijke klimaat met meer investeerder-vriendelijke maatregelen, zoals belas…
Lees meerVorige week maakte de Spaanse premier Pedro Sánchez via een persbericht bekend dat de Spaanse regering overweegt een wetswijziging door te voeren met betrekking tot het verkrijgen van 'Golden Visa' verblijfsvergunningen. Deze maatregel wordt voorgesteld als een middel om vastgoedspeculatie tegen te …
Lees meerPortugal is niet meer zo gastvrij voor gepensioneerden. Ook het Verenigd Koninkrijk wordt fiscaal minder interessant om naar te emigreren, maar komt mogelijk wel met een nieuw interessant belastingregime. Welke landen zijn nog aantrekkelijk voor Belgen die op zoek zijn naar fiscale optimalisatie?…
Lees meerDe Kaaimantaks bestaat vandaag bijna tien jaar. Gedurende deze periode werd er al verschillende keren gesleuteld aan de wetgeving. Ook eind vorig jaar voerde de wetgever nog wijzigingen door. Eén van de nieuwigheden betreft de invoering van een ‘exit tax’ voor oprichters van juridische constructies die …
Lees meerCryptomunten. Het blijft een ‘hot topic’ vandaag de dag. Er gaat geen dag voorbij of er verschijnt wel weer één of ander artikel in de krant. Cryptomunten hebben een virtuele waarde, die bijna per minuut sterk kan schommelen. Herinner u bijvoorbeeld het feit dat vorige week zaterdag het weer tijd was v…
Lees meerElk land heeft zijn eigen fiscale regels inzake rijksinwonerschap, die mogelijk afwijken van de spelregels die we in België kennen. Hierna bekijken we als voorbeeld Spanje, en meer bepaald het vraagstuk vanaf precies wanneer u als Spaans rijksinwoner wordt beschouwd. De timing van uw emigratie kan …
Lees meerDe Italiaanse ministerraad van 7 augustus 2024 heeft een decreet goedgekeurd, waarbij - naast een aantal andere maatregelen - de vervangende forfaitaire belasting op inkomsten die in het buitenland zijn verdiend door natuurlijke personen die hun fiscale woonplaats naar Italië verplaatsen, wordt …
Lees meerOp 29 juli heeft de nieuwe Britse regering een beleidsnota gepubliceerd waarin wijzigingen aan het non-dom regime verder worden verduidelijkt of aangepast. De beleidsnota geeft een beeld van wat de personen die nu of in de toekomst onder het non-dom regime vallen, kunnen verwachten en wanneer deze…
Lees meerOp 9 november 2021 werd het nieuwe dubbelbelastingverdrag tussen België en Frankrijk ondertekend, maar de exacte datum van inwerkingtreding blijft voorlopig nog onbekend. Dit verdrag brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor onder meer Belgische inwoners die een vakantiewoning in Frankrijk …
Lees meerUK non-dom regime Einde juli konden reeds verschillende aanpassingen / beperkingen van het regime nagelezen worden in een gepubliceerde beleidsnota (zie “Einde van het UK non-dom regime: belangrijke inzichten vanuit de recente beleidsnota”). De aanpassingen, zoals beschreven in het recente beg…
Lees meerIn een vorig artikel op onze website stelden we onszelf de vraag of de fiscus op vandaag, en morgen misschien de fiscale wetgever, u naar het buitenland pusht wanneer u cryptomunten heeft in uw portefeuille. Er werd toen vermeld dat we in een aantal artikelen in detail zouden ingaan op een aantal…
Lees meerVERDICKT B., VERMEULEN W., "Meerwaardebelasting op de vererving van een buitenlands onroerend goed. Wat met de successierechten in België? Lees meer
Vele Belgen hebben nog steeds de intentie om een stulpje te verwerven in het buitenland. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de fiscale aspecten van zo’n investering. Tijdens dit seminarie worden de Belgische fiscale aandachtspunten en de relevante buitenlandse aspecten toegelicht. Z…
Lees meerNa drie keer door het Europees Hof van Justitie te zijn veroordeeld, is ondertussen onze (vroeger discriminatoire) wetgeving met betrekking tot het belastingregime voor buitenlands onroerend goed in de personenbelasting (en bij uitbreiding in de rechtspersonenbelasting) aangepast. Het kadastraal…
Lees meerIn dit seminarie wordt de complexiteit besproken van een internationale vermogens- en successieplanning. Wat zijn de gevolgen op fiscaal gebied, wat gebeurt er met de aankoop, verkoop en de successieplanning van buitenlands onroerend goed en hoe plant u uw vermogen over de grenzen heen? En wat ten…
Lees meerDe huidige corona crisis heeft niets veranderd aan de intentie van vele Belgen om een stulpje te verwerven in het buitenland, integendeel zelfs. Hierbij is het uiteraard belangrijk om terdege rekening te houden met de fiscale aspecten van zo’n investering. De Belgische fiscale aandachtspunten, a…
Lees meerDe plus en plus de Belges achètent une maison (de vacances) à l'étranger. L'achat d'un bien immobilier est une question très complexe d'un point de vue fiscal. Ceci n'est pas seulement le cas en Belgique, mais plus encore pour les biens immobiliers étrangers. Dans ce cas, non seulement les règles du dr…
Lees meerGrâce à une approche pratique, vous apprendrez tout ce qu’il faut savoir sur le volet fiscal de l’achat et de la possession d’une seconde résidence en dehors de la Belgique, mais aussi en cas d’une revente éventuelle, tant pour une personne physique que pour une société. Pays qui a le pouvoir d’imposition …
Lees meerGrâce à une approche pratique, vous apprendrez tout ce qu’il faut savoir sur le volet fiscal de l’achat et de la possession d’une seconde résidence en dehors de la Belgique, mais aussi en cas d’une revente éventuelle, tant pour une personne physique que pour une société. Pays qui a le pouvoir d’imposition …
Lees meerSteeds meer Belgen kopen een (vakantie)woning in het buitenland aan. De aankoop van een onroerend goed is op fiscaal vlak een zeer complex gegeven. Dat is niet alleen zo in België, maar nog meer bij een buitenlands onroerend goed. In dat geval gelden er immers niet alleen de Belgische …
Lees meerSteeds meer Belgen kopen een (vakantie)woning in het buitenland aan. De aankoop van een onroerend goed is op fiscaal vlak een zeer complex gegeven. Dat is niet alleen zo in België, maar nog meer bij een buitenlands onroerend goed. In dat geval gelden er immers niet alleen de Belgische …
Lees meerGrâce à une approche pratique, vous apprendrez tout ce qu’il faut savoir sur le volet fiscal de l’achat et de la possession d’une seconde résidence en dehors de la Belgique, mais aussi en cas d’une revente éventuelle, tant pour une personne physique que pour une société. Pays qui a le pouvoir d’imposition …
Lees meerGrâce à une approche pratique, vous apprendrez tout ce qu’il faut savoir sur le volet fiscal de l’achat et de la possession d’une seconde résidence en dehors de la Belgique, mais aussi en cas d’une revente éventuelle, tant pour une personne physique que pour une société. Pays qui a le pouvoir d’imposition …
Lees meerSteeds meer Belgen kopen een (vakantie)woning in het buitenland aan. De aankoop van een onroerend goed is op fiscaal vlak een zeer complex gegeven. Dat is niet alleen zo in België, maar nog meer bij een buitenlands onroerend goed. In dat geval gelden er immers niet alleen de Belgische …
Lees meerSteeds meer Belgen kopen een (vakantie)woning in het buitenland aan. De aankoop van een onroerend goed is op fiscaal vlak een zeer complex gegeven. Dat is niet alleen zo in België, maar nog meer bij een buitenlands onroerend goed. In dat geval gelden er immers niet alleen de Belgische …
Lees meerGrâce à une approche pratique, vous apprendrez tout ce qu’il faut savoir sur le volet fiscal de l’achat et de la possession d’une seconde résidence en dehors de la Belgique, mais aussi en cas d’une revente éventuelle, tant pour une personne physique que pour une société. Pays qui a le pouvoir d’imposition …
Lees meerGrâce à une approche pratique, vous apprendrez tout ce qu’il faut savoir sur le volet fiscal de l’achat et de la possession d’une seconde résidence en dehors de la Belgique, mais aussi en cas d’une revente éventuelle, tant pour une personne physique que pour une société. Pays qui a le pouvoir d’imposition …
Lees meerGrâce à une approche pratique, vous apprendrez tout ce qu’il faut savoir sur le volet fiscal de l’achat et de la possession d’une seconde résidence en dehors de la Belgique, mais aussi en cas d’une revente éventuelle, tant pour une personne physique que pour une société. Pays qui a le pouvoir d’imposition …
Lees meerSteeds meer Belgen kopen een (vakantie)woning in het buitenland aan. De aankoop van een onroerend goed is op fiscaal vlak een zeer complex gegeven. Dat is niet alleen zo in België, maar nog meer bij een buitenlands onroerend goed. In dat geval gelden er immers niet alleen de Belgische …
Lees meerSteeds meer Belgen kopen een (vakantie)woning in het buitenland aan. De aankoop van een onroerend goed is op fiscaal vlak een zeer complex gegeven. Dat is niet alleen zo in België, maar nog meer bij een buitenlands onroerend goed. In dat geval gelden er immers niet alleen de Belgische …
Lees meerDe planning van een vermogensoverdracht is vaak een moeilijke puzzel die nog complexer wordt wanneer de schenker of begiftigde zich in het buitenland vestigt of wanneer het (onroerend) vermogen zich in het buitenland bevindt. Maar in hoeverre blijven de klassieke principes en technieken van…
Lees meerDe coronacrisis heeft vele Belgen doen lonken naar een tweede verblijf in het buitenland. Maar wat zijn de fiscale aandachtspunten hierbij? Mr. Rosanne Van Gael licht in deze sessie de krachtlijnen toe op het vlak van inkomstenbelasting, vermogensbelasting alsook schenk- en erfbelasting. Het recent…
Lees meerUit de dagelijkse praktijk blijkt duidelijk dat onze landgenoten, hun familie en hun vermogen steeds internationaler worden. De ene start zijn internationale avonturen met de aankoop van een buitenlandse vakantiewoning, de andere overweegt zelfs België definitief te verlaten. Maar ook bepaalde …
Lees meerNu we weer lustig kunnen reizen over de landsgrenzen heen, lonkt voor vele Belgen het aankopen van een buitenlandse vakantiewoning opnieuw. Hierbij is het uiteraard belangrijk om - bij voorkeur voorafgaand aan de aankoop - terdege rekening te houden met de fiscale aspecten van zo’n investering. De B…
Lees meerDe klemtoon van de lessenreeks over Europees en internationaal fiscaal recht richt zich tot de medewerkers van advocaten, notarissen, accountants en belastingconsulenten die op een weliswaar redelijk korte termijn, toch een grondige inleiding wensen in de belangrijkste thema’s en basisprincipes van h…
Lees meerDe huidige corona crisis heeft niets veranderd aan de intentie van vele Belgen om een stulpje te verwerven in het buitenland, integendeel zelfs. Hierbij is het uiteraard belangrijk om terdege rekening te houden met de fiscale aspecten van zo'n investering. De Belgische fiscale aandachtspunten,…
Lees meerIn dit seminarie lichten we voor u graag de laatste stand van zaken toe in de internationale fiscaliteit en gaan we ook dieper in op potentiële oplossingen voor uw estate planning over de grens. Samen met Guadalupe Diaz-Sunico (Lener) uit Spanje, Mike Hoffmann (Mazars) uit Frankrijk en Alexandra …
Lees meerItalië - Spanje - Frankrijk - Nederland zijn landen die erg in trek zijn om er te investeren in onroerend goed. Maar hoe zit dat precies in België en in het land waar het onroerend goed is gelegen? Fiscaal? Is er aangifteplicht ginder en hier? Impact op de directe belastingen? Gevolgen bij o…
Lees meerEen vakantiewoning is een interessante investering. Menig belastingplichtige beperkt zich evenwel niet tot onze landsgrenzen. Een woning elders in Europa of zelfs daarbuiten behoren vandaag zeker tot de mogelijkheden. Voorafgaandelijk aan een dergelijke aankoop is het handig om de fiscale…
Lees meerSamen met andere internationale sprekers zal Wouter Strypsteen een sessie verzorgen tijdens het Annual Tax Conference 2023 van AIJA in Noorwegen, dat dit jaar handelt rond Tax aspects of private equity and venture capital. The overall topic for this tax conference will be taxation in the private…
Lees meerIn deze vormingssessie worden de fiscale gevolgen die gepaard gaan met een investering in buitenlands vastgoed besproken. Zo komt er aan bod met welke belastingen er rekening moet worden gehouden bij de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland, gedurende het bezit (bijvoorbeeld inkomsten-…
Lees meerSamen met andere internationale sprekers zal Wouter Strypsteen een sessie verzorgen tijdens de Annual Conference 2023 van de American Bar Association - International Law Section. Internationally more and more compliance requirements are introduced for companies doing business cross border. From…
Lees meerToelichting van de internationale aspecten die relevant zijn bij successieplanning. Wanneer is er sprake van een internationaal element? Wanneer kan u zich als Belgische notaris bevoegd verklaren om te handelen in het kader van een internationaal huwelijk of nalatenschap? Hoe bepaalt u het…
Lees meerVoor een forfaitaire prijs van 390 euro stelt u uw eigen webinarpakket samen met 3 topics naar keuze, die u uiteraard kunt aanvullen met één of meerdere topics tegen een degressief tarief.
Lees meerSteeds meer Belgen kopen een (vakantie)woning in het buitenland aan. De aankoop van een onroerend goed is op fiscaal vlak een zeer complex gegeven. Dat is niet alleen zo in België, maar nog meer bij een buitenlands onroerend goed. In dat geval gelden er immers niet alleen de Belgische …
Lees meerFinance Avenue brengt een rijk gevuld programma en een inspirerende affiche met beursstrategen, topeconomen, CEO’s van beursgenoteerde bedrijven, beleidsmakers en vastgoedexperts. Plus verrijkende workshops met de experts van de exposanten.
Lees meerSteeds meer Belgen kopen een (vakantie)woning in het buitenland aan. De aankoop van een onroerend goed is op fiscaal vlak een zeer complex gegeven. Dat is niet alleen zo in België, maar nog meer bij een buitenlands onroerend goed. In dat geval gelden er immers niet alleen de Belgische …
Lees meer