Aangifte nalatenschap

Na een overlijden zijn de erfgenamen en/of legatarissen verplicht om een aangifte van nalatenschap in te dienen. De regelgeving hieromtrent is de voorbije jaren steeds complexer geworden en verschilt bovendien in de drie gewesten.

Het belang van een correcte aangifte kan niet onderschat worden! Een foutieve aangifte kan tot een tekortschatting en belastingverhoging leiden. Bovendien kan zelfs de latere verkoop van nalatenschapsgoederen in bepaalde gevallen nog tot een bijkomende heffing leiden. Dikwijls wordt het nog moeilijker wanneer er internationale elementen spelen.

Na het indienen van de aangifte van nalatenschap zal de belastingdienst u een aanslagbiljet bezorgen waarop zij berekent hoeveel erf- of successiebelasting er verschuldigd is. Het gebeurt wel eens dat dit aanslagbiljet niet helemaal correct is. In dat geval helpen wij u graag verder met de rechtzetting ervan.

Het team van Cazimir heeft een ruime ervaring in het opstellen of aanvechten van aangiften van nalatenschappen en kan rekenen op een uitgebreid netwerk van onder meer vastgoedschatters en bedrijfsrevisoren, maar ook van buitenlandse confraters, om onenigheid over de aangifte op te lossen.

    Terug naar overzicht

    Gerelateerde nieuwsberichten en publicaties

    Wat is het nut van de boedelbeschrijving en de eedaflegging bij de afwikkeling van een nalatenschap?

    Rinse Elsermans

    Na een overlijden moet de nalatenschap worden verdeeld. Maar men moet natuurlijk wel weten wat men juist moet verdelen. Dit is niet altijd even evident om vast te stellen. Geven alle erfgenamen wel de juiste informatie over schenkingen die ze hebben gekregen of over goederen van de nalatenschap die…

    Lees meer

    Alle bankrekeningen worden geblokkeerd na een overlijden. Wat nu?

    Rinse Elsermans

    Vroeg of laat komen we spijtig genoeg allemaal wel eens in aanraking met een overlijden binnen onze familiale kring. Op dat ogenblik worden de familieleden - naast de emotionele verwerking van het overlijden - geconfronteerd met allerhande praktische problemen, in het bijzonder het regelen van de…

    Lees meer

    Naar een vereenvoudigde aangifte van nalatenschap

    Nathalie Labeeuw

    Naar een vereenvoudigde aangifte van nalatenschap In De Tijd van 3 januari 2017 staat een artikel over de vereenvoudiging van de aangifte van nalatenschap. Wij leggen hierna uit hoe de procedure er vandaag uitziet en wat er zal wijzigingen in de toekomst. Principes De erfbelasting wordt door de…

    Lees meer

    VLABEL publiceert forfaits aanslagjaar 2017 voor het berekenen van het passief van de nalatenschap

    Nathalie Labeeuw

    Werkelijk versus forfaitair passief De erfbelasting wordt berekend op het netto actief van de nalatenschap, dat wil zeggen actief verminderd met het passief. Het is dus in het belang van de belastingplichtigen om de begrafeniskosten en de schulden van de erflater correct aan te geven in het…

    Lees meer

    Recente standpunten van de Vlaamse belastingdienst (VLABEL) inzake de aangifte van het passief van de nalatenschap: Aanvullende aangifte met hoger actief en bijkomend passief

    De Vlaamse belastingdienst (Vlabel) publiceerde in een recent standpunt dat er enkel rekening wordt gehouden met het vergeten passief ten belope van een nominaal bedrag dat maximaal gelijk is aan het aanvullend actief, indien er na het verstrijken van de indieningstermijn een aanvullende aangifte…

    Lees meer

    Vlaams gewest - tolerantieperiode voor de aangifte van de nalatenschap

    Evelien Vande Putte en Nathalie Labeeuw

    Aangifte van nalatenschap Bij een overlijden moet er een aangifte van nalatenschap bij VLABEL ingediend worden door de wettelijke erfgenamen, algemene legatarissen en begiftigden. De aangifte laat VLABEL toe om de verschuldigde erfbelasting van de nalatenschap te berekenen en vervolgens te innen.…

    Lees meer

    ​De latere verkoop van een geërfd onroerend goed: bezint eer ge begint.

    Robin Bosschaert

    Voorafgaande opmerking: deze bijdrage behandelt enkel de regeling die van toepassing is in het Vlaamse gewest. In de aangifte van nalatenschap moet de belastingplichtige de waarde van de roerende en onroerende goederen aangeven. Deze waardering vormt regelmatig een discussiepunt tussen de Vlaamse…

    Lees meer

    ​Reeks: Aangifte nalatenschap - Wegwijs in de aangifte van nalatenschap

    Elisabeth Janssens

    Een overlijden is in de eerste plaats al een zware emotionele gebeurtenis, maar bovendien worden de erfgenamen op dat moment geconfronteerd met een reeks administratieve en fiscale verplichtingen, waaronder het indienen van een aangifte van nalatenschap. In deze nieuwe reeks, zullen wij in…

    Lees meer

    Reeks: Aangifte nalatenschap - Het invullen van de identiteitsgegevens op een aangifteformulier van nalatenschap

    Elisabeth Janssens

    Nu we weten wanneer er sprake is van het indienen van een aangifte van nalatenschap, staan wij even stil bij de verschillende onderdelen van de aangifte. Het modelformulier vraagt naar een reeks identiteitsgegevens van diverse personen, maar wiens gegevens moeten nu waar worden ingevuld en welke…

    Lees meer

    ​​Reeks: Aangifte nalatenschap - Wilsbeschikkingen en erfovereenkomsten

    Elisabeth Janssens

    Nadat de overledene, aangevers, erfopvolgers en verwerpers zijn geïdentificeerd, stelt het modelformulier de vraag naar het bestaan van een uiterste wilsbeschikking en erfovereenkomsten, maar wat wordt bedoeld met een uiterste wilsbeschikking en een erfovereenkomst en hoe kan u het bestaan hiervan …

    Lees meer

    ​Reeks: Aangifte nalatenschap - het vermogen

    Elisabeth Janssens

    In de aangifte van nalatenschap moet het vermogen van de overledene worden opgelijst. Een correcte en volledige opgave van het vermogen is van groot belang, daar de erfbelasting hierop wordt berekend. Uiteraard zal het (al dan niet per vergissing) vergeten van bepaalde goederen of het te laag…

    Lees meer

    Vlaams Gewest: nieuwe tolerantieperiode voor de aangifte van nalatenschap

    Robin Bosschaert

    Aangifte van nalatenschap Bij een overlijden moet er een aangifte van nalatenschap bij VLABEL ingediend worden door de wettelijke erfgenamen, algemene legatarissen en begiftigden. De aangifte laat VLABEL toe om de verschuldigde erfbelasting van de nalatenschap te berekenen en vervolgens te innen. …

    Lees meer

    Waardering van onroerend goed in de aangifte van nalatenschap

    Robin Bosschaert en Nathalie Labeeuw

    Na ieder overlijden zullen de nabestaanden een aangifte van nalatenschap moeten indienen. De nabestaanden kunnen dit zowel individueel als samen doen. In de praktijk doen zij hiervoor vaak beroep op een notaris. Dit is echter niet verplicht, zelfs niet wanneer de nalatenschap onroerend goed bevat. …

    Lees meer

    Qui paie à l’étranger, ne paie plus jamais deux fois? Geen dubbele erfbelasting (meer) op uw buitenlandse goederen?

    Anne-Sophie Stievenard en Alexandre Missal

    Heeft u uw fiscale woonplaats op het ogenblik van uw overlijden in België, dan zijn uw erfgenamen ertoe gehouden uw volledige vermogen (met inbegrip van de in het buitenland gelegen roerende én onroerende goederen) in de aangifte van nalatenschap aan te geven. België (of het Vlaams Gewest) is im…

    Lees meer

    Help, ik heb ruzie met mijn mede-erfgenamen!

    Rinse Elsermans

    In deze video bespreken we voor u een voorbeeldcasus over de stappen die u kan ondernemen als er - na overlijden van de ouders - een erfenisbetwisting ontstaat. We hebben het over voorlopige maatregelen (verzegeling, boedelbeschrijving), minnelijke besprekingen en ten slotte over de gerechtelijke…

    Lees meer

    Vlabel volgt het arrest van het Grondwettelijk Hof van 3 juni 2021 en zal rekening houden met in het buitenland betaalde erfbelasting op buitenlandse roerende goederen

    Elisabeth Janssens

    Zoals reeds uitgebreid toegelicht in ons vorig artikel, heeft het Grondwettelijk Hof op 3 juni 2021 geoordeeld dat de verschillende behandeling tussen buitenlandse roerende goederen en buitenlandse onroerende goederen in de erfbelasting ongrondwettig is. Belangrijk om hierbij in het achterhoofd te…

    Lees meer

    De nieuwe vriendenerfenis en het progressievoorbehoud: één plus één is twee?

    Anne-Sophie Stievenard en

    Op 1 juli 2021 deed de vriendenerfenis zijn intrede in het Vlaamse fiscale landschap. De regeling wordt voorgesteld als een kans om een verdere verwant of vriend(in) een korting op de erfbelasting toe te kennen van maximaal 3.300 euro. Van een automatisme is geen sprake, aangezien een aantal…

    Lees meer

    Vlaams gunstregime: verlenging van de termijn voor VLABEL om waarde te herzien

    Eline Beeken

    Bij decreet van 9 december 2022 (1) werden voornamelijk enkel tekstuele en een beperkt aantal inhoudelijke wijzigingen aangebracht aan de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Eén van de gewijzigde artikelen betreft artikel 3.3.3.0.3. van de Vlaamse Codex Fiscaliteit, inzake de termijn voor de Vlaamse …

    Lees meer

    Is eigen geld op een gemeenschappelijke rekening… gemeenschappelijk? Is er erfbelasting op verschuldigd? En hoe bewijst u het tegendeel?

    Elisabeth Janssens en Adel Echallaouchi

    Wat zijn de gevolgen van de storting van eigen gelden op een gemeenschappelijke rekening? Verliezen de gelden hun eigen karakter indien deze terechtkomen op een rekening waarop gemeenschappelijke gelden staan of waarop later gemeenschappelijke gelden worden (bij)gestort? Om dit vraagstuk te kunnen…

    Lees meer

    Vlabel aanvaardt de zakelijke subrogatie van rechtswege bij een wettelijke terugkeer, ongeacht het tijdstip van de schenking en het overlijden

    Marie Bamelis en Elisabeth Janssens

    Vlabel publiceerde op 11 mei 2023 een standpunt (nr. 23014) waarin de zakelijke subrogatie van rechtswege in geval van wettelijke terugkeer wordt aanvaard voor situaties die ressorteren onder het oude recht, in navolging van een arrest van het hof van beroep te Gent van 27 september 2022. In dit…

    Lees meer

    De aangifte van een nalatenschap en de nieuwe erfbelasting vs schenkbelasting

    Tijdens deze studienamiddag verneemt u hoe een aangifte van nalatenschap correct moet worden ingevuld. Na deze opleiding kan u uw klanten met kennis van zaken adviseren over deze materie en kan u hen begeleiden met het indienen van de aangifte van nalatenschap. In deze sessie wordt naast de…

    Lees meer

    De aangifte van een nalatenschap en de nieuwe erfbelasting vs schenkbelasting (I)

    Tijdens deze studienamiddag verneem je hoe een aangifte van nalatenschap correct moet worden ingevuld. Na deze opleiding kan je je klanten met kennis van zaken adviseren over deze materie en kan je hen begeleiden met het indienen van de aangifte van nalatenschap. In deze sessie wordt naast de…

    Lees meer

    De aangifte van een nalatenschap en de nieuwe erfbelasting vs schenkbelasting

    Tijdens deze studienamiddag verneemt u hoe een aangifte van nalatenschap correct moet worden ingevuld. Na deze opleiding kan u uw klanten met kennis van zaken adviseren over deze materie en kan u hen begeleiden met het indienen van de aangifte van nalatenschap. In deze sessie wordt naast de…

    Lees meer

    Help, ik ben erfgenaam!

    Rinse Elsermans en Anne-Sophie Stievenard

    Een familielid overlijdt en u bent erfgenaam. U stelt zichzelf vele vragen en wordt geconfronteerd met enkele moeilijke keuzes. U weet niet waar te beginnen. In dit seminarie worden een aantal uit het leven gegrepen casussen besproken waarmee u als erfgenaam geconfronteerd kan worden, en hoe u…

    Lees meer

    Nieuwe omzettingstabellen voor de waardering van het vruchtgebruik

    De Wet van 22 mei 2014 (BS 13 juni 2014) geeft concrete en dwingende regels ingevoerd voor de waardering van het vruchtgebruik in geval van omzetting van het vruchtgebruik van de langstlevende echtgenoot. Volgens de nieuwe regels gebeurt de waardering van het vruchtgebruik op basis van: de…

    Lees meer

    VLABEL aanvaardt UK Inheritance tax op UK assets als passief van de Belgische nalatenschap

    Nathalie Labeeuw

    Net zoals België heft het Verenigd Koninkrijk erfbelasting (inheritance tax) op Britse goederen van een niet-rijksinwoner. Anders dan het Belgische recht, waarbij enkel Belgische onroerende goederen het voorwerp uitmaken van Belgische erfbelasting voor niet-rijksinwoners, geldt er in het Verenigd …

    Lees meer

    VLABEL nuanceert standpunt over verzekeringsgift

    Nathalie Labeeuw

    Wij hebben in een eerder artikel geschreven over het standpunt van de Vlaamse belastingdienst (VLABEL) met betrekking tot de zogenaamde verzekeringsgiften. Dit standpunt werd recent genuanceerd. Waarover gaat het? Stel dat u te maken hebt met een klassieke AAB-polis (vader is verzekeringnemer en…

    Lees meer

    Wat is het nut van de boedelbeschrijving en de eedaflegging bij de afwikkeling van een nalatenschap?

    Rinse Elsermans

    Na een overlijden moet de nalatenschap worden verdeeld. Maar men moet natuurlijk wel weten wat men juist moet verdelen. Dit is niet altijd even evident om vast te stellen. Geven alle erfgenamen wel de juiste informatie over schenkingen die ze hebben gekregen of over goederen van de nalatenschap die…

    Lees meer

    Alle bankrekeningen worden geblokkeerd na een overlijden. Wat nu?

    Rinse Elsermans

    Vroeg of laat komen we spijtig genoeg allemaal wel eens in aanraking met een overlijden binnen onze familiale kring. Op dat ogenblik worden de familieleden - naast de emotionele verwerking van het overlijden - geconfronteerd met allerhande praktische problemen, in het bijzonder het regelen van de…

    Lees meer

    Wie erft uw nalatenschap als u geen kinderen hebt?

    Evelien Vande Putte

    Kinderloze koppels of singles maken zich wel eens zorgen over de bestemming van hun vermogen bij hun overlijden. Bij gebrek aan enige maatregel duidt de wet immers de erfgenamen aan. We moeten een onderscheid maken tussen drie hypotheses om te bepalen wie de nalatenschap krijgt. Dit leidt niet…

    Lees meer

    Wat houdt het wettelijk erfrecht in?

    Evelien Vande Putte

    Een erflater laat zijn langstlevende echtgenoot en kinderen na. Dit is vandaag in het erfrecht nog steeds de meest voorkomende situatie. Wie erft er nu juist wat? En wat moeten zij betalen? Omvang van de nalatenschap De omvang van de nalatenschap hangt af van het huwelijksvermogensstelsel…

    Lees meer

    Naar een vereenvoudigde aangifte van nalatenschap

    Nathalie Labeeuw

    Naar een vereenvoudigde aangifte van nalatenschap In De Tijd van 3 januari 2017 staat een artikel over de vereenvoudiging van de aangifte van nalatenschap. Wij leggen hierna uit hoe de procedure er vandaag uitziet en wat er zal wijzigingen in de toekomst. Principes De erfbelasting wordt door de…

    Lees meer

    VLABEL publiceert forfaits aanslagjaar 2017 voor het berekenen van het passief van de nalatenschap

    Nathalie Labeeuw

    Werkelijk versus forfaitair passief De erfbelasting wordt berekend op het netto actief van de nalatenschap, dat wil zeggen actief verminderd met het passief. Het is dus in het belang van de belastingplichtigen om de begrafeniskosten en de schulden van de erflater correct aan te geven in het…

    Lees meer

    Cassatie en de transactionele verdelingen: ommezwaai van eerdere rechtspraak

    Nathalie Labeeuw

    Op 3 april 2017 heeft het Hof van Cassatie een nieuw arrest gewezen over de problematiek van de (minnelijke) verdeling van nalatenschappen bij wijze van een dading. Waar Cassatie in haar eerdere rechtspraak (arresten van 21 oktober 1943, 21 november 1946 en recent nog 28 januari 2010) uitdrukkelijk…

    Lees meer

    Recente standpunten van VLABEL inzake de aangifte van het passief van de nalatenschap: Begrafeniskosten bij aanwezigheid van een uitvaartverzekering

    De Vlaamse belastingdienst (Vlabel) publiceerde in een recent standpunt dat de keuze voor het forfait begrafeniskosten niet verenigbaar is met de aanwezigheid van een begrafenisverzekering. Zoals reeds vermeld in ons artikel van 8 februari 2017 wordt de erfbelasting berekend op het netto actief…

    Lees meer

    Recente standpunten van de Vlaamse belastingdienst (VLABEL) inzake de aangifte van het passief van de nalatenschap: Aanvullende aangifte met hoger actief en bijkomend passief

    De Vlaamse belastingdienst (Vlabel) publiceerde in een recent standpunt dat er enkel rekening wordt gehouden met het vergeten passief ten belope van een nominaal bedrag dat maximaal gelijk is aan het aanvullend actief, indien er na het verstrijken van de indieningstermijn een aanvullende aangifte…

    Lees meer

    Nieuw erfrecht: Omzettingsrecht in hersamengestelde gezinnen

    Nathalie Labeeuw

    In de praktijk komen wedersamengestelde gezinnen meer en meer voor en is een klassiek kerngezin dat bestaat uit gehuwde ouders met hun gemeenschappelijke kinderen niet langer de regel. In wedersamengestelde gezinnen leidt het vruchtgebruik van de langstlevende echtgenoot op de gehele nalatenschap…

    Lees meer

    Reeks kinderloze koppels: Wie erft van een kinderloze alleenstaande?

    Elisabeth Janssens en Rinse Elsermans

    Inleiding De wet voorziet dat wanneer u kinderen heeft, zij als eerste in de rij staan om uw nalatenschap te ontvangen. In het merendeel van de gevallen is dit ook de wens van de ouders. De vraag stelt zich echter: wat gebeurt er met uw vermogen wanneer u overlijdt zonder dat u kinderen nalaat? Het…

    Lees meer

    ​​Reeks: Aangifte nalatenschap - Wilsbeschikkingen en erfovereenkomsten

    Elisabeth Janssens

    Nadat de overledene, aangevers, erfopvolgers en verwerpers zijn geïdentificeerd, stelt het modelformulier de vraag naar het bestaan van een uiterste wilsbeschikking en erfovereenkomsten, maar wat wordt bedoeld met een uiterste wilsbeschikking en een erfovereenkomst en hoe kan u het bestaan hiervan …

    Lees meer

    ​Reeks: Aangifte nalatenschap - het vermogen

    Elisabeth Janssens

    In de aangifte van nalatenschap moet het vermogen van de overledene worden opgelijst. Een correcte en volledige opgave van het vermogen is van groot belang, daar de erfbelasting hierop wordt berekend. Uiteraard zal het (al dan niet per vergissing) vergeten van bepaalde goederen of het te laag…

    Lees meer

    Vlaams Gewest: nieuwe tolerantieperiode voor de aangifte van nalatenschap

    Robin Bosschaert

    Aangifte van nalatenschap Bij een overlijden moet er een aangifte van nalatenschap bij VLABEL ingediend worden door de wettelijke erfgenamen, algemene legatarissen en begiftigden. De aangifte laat VLABEL toe om de verschuldigde erfbelasting van de nalatenschap te berekenen en vervolgens te innen. …

    Lees meer

    Help, ik heb ruzie met mijn mede-erfgenamen!

    Rinse Elsermans

    In deze video bespreken we voor u een voorbeeldcasus over de stappen die u kan ondernemen als er - na overlijden van de ouders - een erfenisbetwisting ontstaat. We hebben het over voorlopige maatregelen (verzegeling, boedelbeschrijving), minnelijke besprekingen en ten slotte over de gerechtelijke…

    Lees meer

    Hoe vrijwaar ik mijn rechten in een erfenisbetwisting? Enkele dringende en voorlopige maatregelen.

    Rinse Elsermans

    In de vorige video bespraken we reeds hoe u onenigheid over uw nalatenschap in der minne kan regelen, opdat grotere twisten of ruzie kon worden vermeden. Nu gaan we iets dieper in op de procedure boedelbeschrijving & verzegeling, hoe die er concreet aan toe gaat en wat dit alles voor de…

    Lees meer

    Geldigheid van een testament: vermijden dat het testament wordt aangevochten

    Nathalie Labeeuw

    Naar Belgische wet bestaan er drie soorten testamenten: het notarieel, internationaal of eigenhandig testament. Wilt u garantie dat uw testament correct wordt uitgevoerd, houd dan voor elk van die types rekening met de bepalingen qua geldigheid en vindbaarheid. Vermits de eerste twee soorten worden…

    Lees meer

    Hand- of bankgift nadien vrijstellen van of onderwerpen aan inbreng: het kan onderhands

    Elisabeth Janssens en Naomi Van Laer

    INLEIDING Op 3 februari 2022 heeft het Hof van Cassatie geoordeeld dat een handgift, die gedaan werd als voorschot op erfdeel, op een later moment kan worden vrijgesteld van inbreng via een onderhands document. FEITEN CASSATIEARREST Het cassatiearrest behandelt een zaak die zich volledig onder het…

    Lees meer

    Nieuwe akte en attest van erfopvolging met algemene bewijswaarde: langverwacht antwoord op een langbestaande vraag in de praktijk

    Katrien Nys

    Oorsprong en evolutie van de akte en het attest van erfopvolging De akte en het attest van erfopvolging werden voor het eerst geïntroduceerd in 2009. Ingevolge overlijden worden de tegoeden op naam van de erflater automatisch geblokkeerd. Het is op dat moment immers niet zeker wie een rechtmatige …

    Lees meer

    Het versterken van de positie van de langstlevende echtgenoot/partner – Een fiscale update

    Eline Beeken en Nathalie Labeeuw

    Lees meer

    Vereffening en verdeling van nalatenschappen: de knelpunten en valkuilen !

    Rinse Elsermans

    Tijdens dit seminarie wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden en recente rechtspraak dieper ingegaan op de aandachtspunten en valkuilen van de gerechtelijke procedure van vereffening en verdeling. de dagvaarding in vereffening-verdeling, de aanstelling van de notaris-vereffenaar, de opening van…

    Lees meer

    Procedure van gerechtelijke vereffening-verdeling

    Rinse Elsermans

    De wet van 13 augustus 2011 houdende procedure vereffening verdeling bestaat ondertussen bijna 10 jaar. In dit seminarie zal topicsgewijs de procedure vereffening-verdeling worden toegelicht. Hierbij wordt gestart bij de dagvaarding in vereffening-verdeling, gevolgd door de aanstelling van de…

    Lees meer

    Vereffening en verdeling van nalatenschappen - Een praktijkgericht overzicht aan hand van een draaiboek

    Nathalie Labeeuw en Robin Bosschaert

    Onder andere volgende topics worden behandeld: Impact van een verblijvingsbeding op de gerechtelijke vereffening-verdeling Worden voorafgaande schenkingen automatisch betrokken bij de vereffening-verdeling? Opvragen van rekeninguittreksels: door de notaris-vereffenaar of door de partijen zelf?…

    Lees meer

    Rechtspraak vereffening-verdeling: toegelicht vanuit recente rechtspraak

    Nathalie Labeeuw

    Lees meer

    Onterven, kan dat? En wat kan u doen als ù wordt onterfd?

    Robin Bosschaert en Nathalie Labeeuw

    Er zijn weinig onderwerpen die zo tot de verbeelding spreken als de erfrechtelijke reserve. We krijgen regelmatig de vraag of men volledig vrij over zijn/haar nalatenschap kan beschikken. Beter gezegd: kan ik (nog) iemand onterven? Maar we treden ook op voor personen wiens voorbehouden erfdeel…

    Lees meer